h1

Sverige – första lektionen

juni 6, 2012

I dag  är det Sveriges nationaldag och spalten inleder därför ett antal lektioner i ämnet Sverige.

 GEOGRAFI

Sverige är ett avlångt land, kanske det avlängsta i hela världen. Endast nationer som Chile och Halland kan tävla med Sverige i detta hänseende. Halland räknas dock icke, enär det ju ligger i Sverige.

Halland har fyra floder, av vilka en heter Nisse. Av övriga svenska floder kan nämnas Sege å norr om Malmö, en av världens mäktigaste älvar.

Om Sverige är vårt fosterland är floderna och sjöarna vårt fostervatten. Sveriges betydligaste sjö heter Vombsjön och ligger i Skåne.

Skåne är Sveriges vackraste och mest betydande landskap, men för ordningens skull skall även nämnas Närke.

Bergen i Sverige är bland de högsta i världen. Det högsta berget heter Avfallsberget och det bråkigaste Apberget. I Skåne finnes inga berg. Malmös högsta skidbacke heter Himlabacken och är i jämförelse med utomskånska berg snarast att betrakta som ett hål i marken.

Förr i världen hörde Danmark till Skåne, men efter det att Karl X Gustaf åkt skridskor över Bälten är nu Danmark isolerat från omvärlden, vore det inte för Öresundsbron.

Till för bara några år sedan hörde vårt nuvarande grannland Norge till Sverige. Hade vi vetat att Norge skulle bli en så rik och välmående oljenation hade vi aldrig gjort oss av med det. Bergen i Norge är inga berg utan en stad.

Den vackraste staden i Sverige heter Malmö. Från Malmö tar man sig broledes med lätthet till Köpenhamn, Hamburg och Paris. Men även invånarna i huvudstaden Stockholm har nära till världsmetropolerna. På några få timmar kan stockholmaren befinna sig i det brusande Mariehamn.

Detta får betraktas som en liten ironisk elakhet mot vår huvudstad.

 

Annons

5 kommentarer

  1. Lysande! Synd man inte hade adjunkt Cato i geografi på gamla Malmö Realskola.


    • Tackar. – Jag har för mig att min geografilärare på Ralskolan hette Behring eller nåt i den stilen, men jag är inte säker. Däremot är jag säker på att han en gång gav mig en lusing, förmodligen välförtjänt.


      • Min hette Weimarck och var en hon. Greta tror jag. Inga djupare spår i mitt medvetande.


  2. kommer att tänka på skolkamrat på flickskolan som skulle peka ut en stad på kartan .Hon var så rädd och skakade av ångest över att inte finna staden så när hon såg den blev hon så lycklig och stark att hon stack hål på kartan med pinnen. Idag används säkert inte den tekniken i geografilära.


  3. Vilket är då det bredaste landet? Såklart Ryssland.med 9 tidszoner och gräns i väster bl.a till Norge och i öster faktiskt USA.Två små öar i Berings sund på ett avstånd av tre kilometer skiljer dem åt, där de sitter och kikar på varandra samtidigt men på skilda dagar,
    då datumlinjen sammanfaller med nationsgränsen mellan öarna.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: