h1

Seriemördaren

maj 31, 2012

Spalten, uppväxt med Knoll & Tott, King vid gränspolisen, Kronblom, Prins Valiant och Stålmannen, får allt svårare att läsa serier.

Detta beror på att dagens seriemakare inte har förstått att en serie ska bestå av bilder med pratbubblor, inte tvärtom. Dagens rutor är till brädden fyllda med en massa pretentiöst pladder, vilket gör det praktiskt taget omöjligt för en man i min skyhöga ålder att avnjuta anrättningen. Det värsta exemplet är Rocky, som är en hund. Denna serie är, tror jag mig veta, mycket populär, dock icke i spalthemmet.

Förr i världen fanns det en serie om en hund som hette Snobben (Snoopy i original.) Denna serie var rolig och mycket filosofisk och pratbubblorna var nerdragna till ett minimum. Översättningen av Snobben gjordes för övrigt av Olle Petrini, som var redaktionssekreterare på Expressen där jag då arbetade, och som satt bara några meter från mig.

Jag skulle vilja utrota alla moderna serier. Men om jag gör det blir jag väl seriemördare?

TASSNOT 1   Snobben skapades av amerikanen Charles M  Schultz (1922-2000) och hette Peanuts i original. Hunden Snobben var av rasen beagle och var understundom stridsflygare från första världskriget, varvid han bar en elegant sjal, nonchalant draperad över ena axeln.

TASSNOT 2   Ska man vara riktigt noga är varken Snobben eller Rocky serier utan något som jag tror kallas strippar. Men hade jag varit noga kunde jag ju inte kalla mig seriemördare, vilket i själva verket var anledningen till detta inlägg.

8 kommentarer

 1. Även jag har lite problem med dagens serier även om jag äänu inte uppnått spaltens skyhöga ålder. De serier jag läste i mina yngre år finns helt enkelt inte kvar. Tacka vet jag 80-talet!


  • Länge leve Kronblom!


 2. Det redaktörn skriver i andra stycket är nästan en kopia av vad jag skrev till Sydsvenskans chefredaktör för något år sedan. Jag fick ett ointresserat svar att Rocky minsann var mäkta populär. Sagda tidning har f. ö. liksom SVT börjat reprisera sina serier. Det är nog början till slutet för SDS strippor, förlåt strippar.


  • Bra. Låt oss avliva Rocky,


 3. Strippmördare är väl lika illa…


 4. Tacka vet jag Storklas & Lillklas! En riktig gammal klassiker!


 5. Ett tidigt mordoffer var barndomens Vilda Västern, med kapten Miki (som alltid beställde ett glas mjölk i saloonen), pappa Windy och suputen dr Salasso. Rättrådige indianhjälten hette Tawega – pionjär i ”rödskinnens” begynnande rehabilitering.
  Udda formatet var ca 1/3 A4-höjd. Ett oöverträffat äventyrsepos, som satte outplånliga avtryck i 8-10åringarnas världsuppfattning.
  Konkurrerade om småttingarnas beundran gjorde Tomahawk och senare Lille Hiawatha – alla i samma behändiga format.


 6. Petrini gjorde en gång på sent femtiotal det grova misstaget att översätta ”It’s pitch bright” till ”Det är kolvitt” Det var då jag och mina polare gick över till originalet. Vi säger beckvitt här på lanne.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: