h1

Ågust och Lotta

maj 14, 2012

I dag är det hundra år sen August gick ur tiden, vilket inte torde ha undgått någon av de ärade spaltbrukarna, icke heller att hans namn ska uttalas Ågust och inte August.

(Fast om jag hörde rätt sa både Enqvist och Mankell August i tv-programmet om honom i förra veckan.)

Är det bara jag som börjar bli hjärtligt trött på att ständigt matas med Augusts trekantiga ansikte och hans lilla fjuttiga mustasch?

Jag vet att han var ett snille och hade en eld som var störst i Sverige och var duktig på att skriva teater och dålig på att göra guld, men nu tycker jag det är dags att vi firar en annan August, vår älskade toffelhjälte, som för övrigt varken hette August eller Ågust.

FOTNOT   Efter att jag skrev detta gick jag in och kikade på det där långa programmet om Strindberg,  som jag hade spelat in. Ingen av strindbergexperterna sa Ågust, alla sa August. Jag tror att Ågust bara är ett stockholmskt sätt att uttala August. Därför ämnar jag fortsätta att säga August och så pratar vi inte mer om det.

Annons

3 kommentarer

 1. Visst minns jag de gamla Jultidningarna med ”Agust och Lotta”
  som både min Morfar och Farfar myste gott åt…………………..
  var det inte ”Vråk” de hette i efternamn?…Agust och Lotta alltså.


  • Jodå, Agust och Lotta Vråk. De ritades av samme man som skapade Kronblom, nämligen Elov Persson. Pennan övertogs så småningom av sonen Ingvar, som i sin tur lämnade över den till sin dotter Bia Melin. Serien Agust och Lotta är 84 år gammal och lär vara världens äldsta serie.
   (Källa: Ulf Ivar Nilsson i Arbetarbladet)


 2. Vår svensklärarinna säger också att han (mannen med den trekantiga mustachen) hette Ågust, fast jag har alltid sagt Agust. Agust och Lotta läste jag som barn, fast jag förstod mig aldrig på varken den eller Kronblom. Lilla Fridolf och Hagbard däremot, det var grejer det!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: