h1

Stories och grunkor

maj 13, 2012

Vart tar alla gamla nyheter vägen och var kommer alla nya ifrån?

Jag undrade länge vad som hände med de båda journalisterna som sitter i fängelse i Afrika. Hur gick det för dem? Men så en dag berättade Carl Bildt att han hade pratat med myndigheterna i Etiopien. Då blev killarna en nyhet igen.

Nyheter är bruksvara, de måste vara nya, det hörs på själva ordet. När deras bästföre-datum har gått ut slängs de i soporna för att nya nyheter ska få plats. Vilket är rätt naturligt. Om man tänker efter är ju själva ordkonstellationen gamla nyheter en omöjlighet, en paradox.

I utländska tv-kanaler heter nyheter inte nyheter utan kallas stories. Det som händer i världen verkar hända för att CNN och BBC ska få bra stories. Nu hör jag att dagens journalister har tagit efter detta språkbruk och kallar nyheter för historier.

När spalten var ung och arbetade i Det Fria Ordets tjänst hette det grej eller grunka.

Men det var ju för all del inte mycket bättre det.

2 kommentarer

  1. Stories” och ”historier” låter bra, tycker jag, för ofta är det väl just sådana vi får oss till livs via medierna. ”Grunka” och ”pryl” kan i mitt tycke låta cyniskt och jag skulle nog ha svårt för att använda sådana uttryck om de fängslade journalisterna i Etiopien. Å andra sidan finns det förstås ingen garanti för att den journalist som anser sig ha en intressant story eller historia att berätta, kommer med en angelägnare nyhet än den som tycker sig ha en intressant pryl eller grunka att skriva om. Så till vida kan det väl gå på ett ut vilket uttryck man använder.
    För övrigt tycker jag inte att man ska lita alltför mycket på de stora medierna. Som du själv säger: ”Det som händer i världen verkar hända för att CNN och BBC ska få bra stories.”


  2. Vart tar alla ”gamla” nyheter vägen, frågar sig Spalten. Det gör jag också. Dumpningarna omöjliggör relevanta uppföljningar, som tycks vara tabubelagda sedan hysterin lagt sig och händelsen avaktualiserats. Numera har detta vacuum till stor del avhjälpts av Google, men i årtionden var det lögn att komma åt sista kapitlet, som ofta(st) skrivs långt senare.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: