h1

Ett gastronomiskt dilemma

april 29, 2012

Spalten är en köttätande vegetarian. Detta må vara en paradox, men ingen omöjlighet. Finns det nyktra alkoholister så kan det väl få finnas vegetarianer som äter kött ?

Jag måste nog försöka reda ut det här, om inte för de ärade läsarna så för mig själv.

Jag vill gärna vara vegetarian, inte av humanitära skäl, för att jag tycker synd om djuren, inte av hälsoskäl och inte av miljöhänsyn. Jag vill vara det för att jag tycker att djur är äckliga. Inte i sig, många djur är synnerligen sympatiska och trevliga och många har också ett fördelaktigt utseende, exempelvis hjortar och hästar, men jag tycker det är äckligt att  äta dem.

Ändå gör jag det. Jag äter döda djur. När jag gör det försöker jag låta bli att tänka på vilka djur köttet  kommer ifrån. Och jag vill inte se dem i deras ladugårdar och stior och jag vill inte se kycklingar som hackar ihjäl varandra i små trånga burar. När det visas kossor och höns i teve byter jag snabbt kanal. Och när jag sitter där med min fläskkotlett försöker jag låta bli att tänka på hur grisarna har det i sina hem.

Egentligen skulle jag vilja leva på rädisor och purjolök och gurka och sparris och avocados och kantareller och tomater.

Men det är ju så förbannade gott med råbiff och rådjursstek… !

Varför måste livet vara så svårt ?

3 kommentarer

  1. Hav förtröstan. Rådjur sitter inte och gnager på varandra i trånga burar. Inte än i alla fall… och så finns det faktiskt små grisfarmare som låter grisar gå som de ska, ute på bete med tillgång till jordkula. Jag bor granne med en. Får har det också rätt bra, ute på bete större delen av året utom de alla kallaste månaderna.Ta en titt på Gröna Gårdar gronagardar.se, så får du iallafall lite kontroll på vad du stoppar i munnen. 🙂


  2. Ja, det är förskräckligt så mycket man måste förtränga för att kunna njuta av bordets håvor. Alla vi som avskyr att stoppa likdelar i munnen men som älskar smaken av gris-, ox-, hönskött osv., kan dock glädja oss åt att snart kunna äta laboratorieodlat kött. Det lär förstås dröja innan det ligger laboratorieodlad oxbringa eller kalvfilé i köttdiskarna, men forskarna räknar med att redan i år kunna producera korv och hamburgare från labbodlat kött. Så hav tröst spalten – snart kan du äta rådjurssadel som tillagats utan att ett enda rådjur har behövt sätta livet till.


  3. Vilt, skaldjur och fisk räcker långt, och är
    en vanlig lösning för moderna människor
    som Spalten och hans läsare.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: