h1

En kam utanför Röe-Lasse

april 24, 2012

Spalten satt och åt en kam i solskenet utanför Röe-Lasses fars affär. Lasses far var urmakare och hade en liten butik på Gustav Adolfs torg här uti staden. Hans son, min skolkamrat, var ilsket rödhårig. På den tiden ansågs det inte särskilt hjärtlöst att kalla en ilsket rödhårig påg för Röe-Lasse.

Jag är mycket förtjust i kammar, som är ett slags läckert superfrasiga wienerbröd, fulla av smör och med socker oppanpå. Kammar är förmodligen inte särskilt nyttiga, snarare torde de kunna betecknas som skadliga, men någon gång måste man få leva ut sina lustar.

James Dean körde ihjäl sig i en Porsche, jag äter kammar. Principen är densamma.

Som jag satt där i solen kom jag att tänka på vårdcentralen som jag just besökt och där en handlingskraftig doktor tog bort en vårta som jag rivit sönder och som nu bara hängde och dinglade under sitt plåster. Vårtan hade irriterat mig i många år.  Nu tog den rådige doktorn en pincett och ryckte helt enkelt bort eländet. Det var gjort på en kvarts sekund. Mycket rahänt, tänkte jag.

Rahänt är ett gammalt skånskt ord som betyder behändigt, enkelt och praktiskt. Jag tror att betoningen ska ligga på andra stavelsen, men är inte säker därpå.

FOTNOT    En  vårta (verruca) är en vanligtvis liten, skrovlig, godartad hudtumör. Vårtor orsakas av en virusinfektion och kan orsaka cancer. (Källa: Wikipedia)

 

 

Annons

4 kommentarer

  1. Vikket kamfik har nu övertatt Röe-Lasses fassas klockmakeri?


  2. Inget. Kagan var inköpt på Mästerlivs men tärdes på GAt eftersom solen sken så grant där.


    • Jaaa…solen skiner så levandes grant nu!


  3. Jag tycker ”Spalten” skall strunta i om dom är
    nyttiga eller ej……….fortsätt äta ”kammar”
    dom är i alla fall inte utrotningshotade………tror jag inte.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: