h1

Drickshataren

april 16, 2012

Spalten hatar dricks.

Jaha, säger nu de ärade läsarna, en typisk snål svensk. Det är dock inte sant. Jag hatar inte dricks för att jag blir av med pengar utan för att det är en sista dammig yttring av ett gammalt unket klassamhälle.

Dricks är en gammal tradition som har sitt ursprung i att den som förr i tiden fått en tjänst utförd av någon som var fattigare gav en slant till den som gjort jobbet för att personen skulle kunna dricka en skål till ära (eller önskan om god hälsa) för den som hade betjänats. (Wikipedia)

Dricks passade möjligen in i den värld Povel Ramel beskriver i sången Varför är  där ingen is till punschen? men hör inte hemma i dagens samhälle.

Dessutom vet jag aldrig hur mycket jag ska ge i dricks. På hotellet på Madeira rekommenderas man att ge fem euro (en knapp femtilapp) per vecka till städerskan, antingen hon har varit  duktig eller slarvig, glad eller sur. Jag är övertygad om att hotellets personalchef vid anställningen erbjuder henne en rätt torftig lön och tröstar henne med att hon kommer att tjäna på dricks utöver sin fasta lön.

I själva verket är det sålunda jag som betalar en del av städerskans lön, vilket i slutändan kommer hotelldirektören till godo.

I Sverige ges dricks numera nästan bara på krogen, men jag begrper inte varför just en kypare ska ha extra pengar, restaurangpersonal har ju avtalsenlig lön. Man ger inte dricks till snabbköpskassörskor, skomakare,  bokhandlare, sjuksköterskor och personal på McDonalds och ger man dricks till en poliskonstapel slås man i bojor och får gå i fängelse utan att passera GÅ.

Nä det finns ingen logik i dricks.

Därför hatar spalten dricks. Nu är det sagt.

Annons

10 kommentarer

  1. Kan bara instämma. Minns för ett par år sen då jag bodde på ett hotell i London. Städerskan knackade ideligen på dörren och frågade om det stod bra till eller om det var något jag önskade. Uttröttad efter en dags vandrande i storstaden hade man oftast slumrat till och hade inte hjärta att säga till att man bara önskade lite lugn och ro.

    Så vad gjorde man avresedagen? Jo lämnade en hög med småslantar liggandes på ett bord till henne. Så här i efterhand känns det inte alls bra. Lite grann som att dela ut sina växelpengar i skilda valörer till de som har det sämre ställt.


  2. Men man ger dricks i kyrkan?
    Eller…


    • Ja, dom går gärna med håven.


  3. Hotell i New York. Dag 1: välstädat. Dag två: lite småslarvigt. Dag tre: sängen knappt bäddad. Dag fyra: la lite spridda dollrar på sängen. Reslutat: oerhört välstädat.


  4. Du är så klok, så klok.


    • I know.


  5. Vem hatar inte dricks, denna sjuka otidsenliga extraförtjänst som man tack och lov inte behöver betala någonstans numera – om blott folk vågar stå för sin inställning. Vilket dom inte gör, utan här tar svensk flathet vid. Annars hade den varit utrotat sedan länge, vilket den ännu inte är.
    Var ståndaktiga och betala bara efter taxameter resp krognota. För det är väl idag dom enda som blänger på oss utan erlagt privilegium. Vad gäller hotellstäderskor, är det bara kvinnofrid och respekt som ska praktiseras av gäster.
    Läste nyss i en kryssningsannons från Medelhavet till Buenos Aires att ALLT ingick i priset ca 30.000SEK. Men på sista raden kröp det fram: inte hyttpersonalens dricks om $112/vecka. Kryssen var på 4 veckor, så totalt skulle dom ha över 3000 spänn extra per hytt!
    Jag beställde aldrig, trots min faiblesse för den store Carlos Gardel.


    • Efter att ha sett första avsnittet av tv-serien Titanic skulle det inte falla mig in att kryssa över Atlanten.


      • Landning på Aeroporto Santa Catarina Madeiras runways på pelare(!) mitt i Atlanten, är betydligt farligare än atlantkryssar till USA i Titanics bogsvall.


  6. Fel fel fel! Aeroporton ifråga byggdes om såväl invändigt som utvändigt och är nu landningsbar på ett betryggande sätt.



Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: