h1

En halva till

februari 26, 2012

Vad allt skall man icke uppleva! I veckan som gick befann sig spalten i den situationen att han satt i telefonen och sjöng en snapsvisa.

Bakgrunden är, om ni ids höra, att jag i mitt självbiografiska verk En levande gosse skrev om en snapsvisa, som jag i späd ålder inför en häpen och gripen publik framförde. Visan hade jag snapsat upp på mina föräldrars kalas nere i Höllviken och gick:

Vi tar en halva till
Vi tar en halva till
Och under ständigt jubel
vi tar en halva till

Nu mailade en läsare av boken och undrade till vilken melodi det var lämpligt att sjunga den briljanta texten. Därom kunde jag inte ge besked, ty jag tror inte att visan sjöngs till någon känd melodi. Jag uppmanade därför läsaren att ringa mig så att jag kunde sjunga visan för honom.

Det gjorde han alltså och eftersom han var en musikalisk typ snappade han genast melodin.

Mina föräldrars och deras vänners gamla snapsvisa från Höllviken kommer därmed att föras vidare till kommande generationer, vilket säkert skulle ha glatt min fader och min moder om de hade levat, vilket de förstås inte gör, de skulle i så fall ha varit 116 och 112 år.

Hur som helst kändes det rätt konstigt att sitta i telefon och sjunga en snapsvisa, det gjorde det.

FOTNOT   Jag hörde  aldrig någon anna text än den ovanstående, vilket skulle tyda på att den endast kan sjungas vid tagandet av den andra snapsen, halvan. Vad man sjöng till den första snapsen, den så kallade helan, minns jag inte, men förmodligen var det den berömda och stämningsfulla Helan går.

Annonser

2 kommentarer

  1. För oss lyckliga barn som fingo övervara föräldrakalasen i familjens sommarboning och nu bitterljuvt sakna varje samröre med Höllviken, ligger ett sagoskimmer över dessa år med kulörta lyktor,
    snapsvisor och ljumma skymningar.


  2. Halvan är ju iofs också bara en, nämligen som herr professor doktor ingenjör Spalten så riktigt skriver den andra snapsen — så egentligen, rent logiskt, borde man ju aldrig kunna taga en TILL därav. Att den här visan över huvud taget finns tyder alltså på att man strömlinjeformat dryckesschemat — bort ters och kvart, bort kvint, bort vad sext och sept heter! — och kallar alla snapsar efter den första för ”en halva”, eller vad tror herr professor doktor ingenjör Spalten? (Gott så, det rationaliserar ju det där förbinkade skrålandet… föredömligt kort var den också.)Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: