h1

Feeling good

februari 19, 2012

I veckan damp det nya numret av RTVD-bulletinen  in genom mitt brevinkast. Bokstäverna RTVD står för Rätten Till en Värdig Död och är namnet på en förening som jag på grund av min svindlande höga ålder är medlem i.

Bland artiklarna kan nämnas Äldrevården, myter och synpunkter, en rapport om den 92-åriga skådespelerskan Gerd Hagmans (aktiv medlem i RTVD) frånfälle, en artikel  betitlad När får man dö? och lite annat smått och gott. Ingen feel-goodläsning precis; ändå mår jag rätt bra, ty tack vare mitt medlemskap i föreningen har jag fått möjlighet att skriva ett livstestamente, ett avtal om att doktorn får dra ur kontakten och låta mig gå genom pärleporten när det verkar kört.

FOTNOT    Intresserade kan hitta föreningen på nätet under följande adress: http://www.rtvd.nu

 

 

Annons

3 kommentarer

  1. Det verkar lockande :-), men hur blir det om din bedömning skiljer sig från doktorns? Hans preferenser och prioriteringar är kanske helt andra än dina. Enligt läkarförbundets regler får han ju ”aldrig medverka i åtgärder som syftar till att påskynda döden”. Å andra sidan får han förstås inte heller ”inkräkta på” patientens – eller ”brukarens” – ”rätt att bestämma över sig själv”. Vill du dra ur kontakten så får han alltså såvitt jag förstår inte hindra dig från att göra det. Men får han *personligen* göra det, eller hjälpa dig att göra det? Medverkar han inte då i ”åtgärder som syftar till att påskynda döden”?


  2. Ja där har jag förstås ett problem. Men den tiden den sorgen.


  3. Vad säger Läkarförbundet om ‘onödigtvis förlängt lidande’?
    Och hur rangordnas det om undvikandet påskyndar döden?
    Det vore klädsamt om alla kontradiktära påbud med fördel prioriterades av den sjukes i förväg förtroendegivna läkare.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: