h1

Malmö för inte så länge sen

februari 1, 2012

Spalten har just sett den senaste delen av Mitt hjärtas Malmö, en dvd-serie, som består av filmsnuttar från ett svunnet Malmö. Elfte delen utspelar sig 1950-1970.

Man kan inte annat än känna en nostalgisk klump i halsen där man sitter och hulkar framför teven. Den pigga trean pinglar muntert fram förbi Drottningtorget och den mäktiga fyran rullar stolt fram på Regementsgatan. Poliserna bär fotsida rockar och är beväpnade med sablar, som de förmodligen aldrig behövde dra.

Taxichaufförerna har skärmmössa och uniformsrockar med silverne knappar och åldrade taxichaffisar berättar om en tid då det mest spännande som kunde hända var att få Fritiof Nilsson Piraten i bilen. På  Sorgenfriskolan utexamineras skolpoliser och i Klagshamns skola ler fröken vänligt från sin tramporgel och barnen sjunger psalmer och bockar och niger när fröken räcker dem pekpinnen. När de svarar på frågor står de upp. Ingen bär mössa i klassrummet.

Och folk skjuter inte ihjäl varandra på gator och torg.

Ack ja, tänker den gamle spalten, nog har tiden svunnit. Trots att det ju egentligen inte var så länge sen.

 

Omslag till del 2

 

Annonser

2 kommentarer

  1. Vill gärna instämma i detta inlägg. Vill man ytterligare minnas hur vårt en gång älskade Malmö var, och såg ut, rekommenderar jag tv-serien N.P Möller, också utgiven på DVD. Detta är som nog många minns ingen dokumentär, men det är ändå chockerande att se hur framförallt Möllevången har förändrats på bara lite över 30 år. Detta område där jag är född och har bott i under sammanlagt över 10 år är idag helt förändrat. Hela Malme är förändrat. INGEN vettig människa jag känner funderar överhuvudtaget på att bosätta sig i någon del av staden längre. Själv bor jag inte kvar sedan mer än 10 år.
    Orsaken är förstås att folk har röstat på fel partier. Sossarna har totalt förstört staden, och beroende på obefintlig opposition ( förutom Skånepartiet på 80-90 talet) och i viss mån SD nu har de nu fått staden de förtjänar. Jag tycker det är sorgligt.
    Så Åke mfl – vad har du själv röstat fram de senaste 40 åren?


  2. En begråten minnesserie för nostalgiker, särskilt malmögrabbar/-tjejer i förskingringen. Bland det njutbaraste är när stadens störste son Hjalmar Gullberg 440923 läser sin Prolog till Malmö Stadsteater, vid invigningen mitt under brinnande krig. När adoptivbarnet självt växte upp var Malmö en industristad, men i prologen kallade Gullberg den ‘en köpenskapens stad’.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: