h1

Som i franska revolutionen

oktober 26, 2011

I förra veckan råddes spalten av en min släkting att inköpa en så kallad tablettdelare, vilket jag omedelbart gjorde. Som genom ett trollslag förenklades därvid mitt usla liv. Hittills hade jag delat mina piller medelst en kniv, vilket förde den nackdelen med sig att bitarna sprätte omkring i hela köket. Dum som jag emellertid icke är kom jag då på att jag kunde hålla i pillret med två försiktiga fingrar under delningsprocessen.

Bra så. Men det var ett arbete som fordrade största precision och tog lång tid. Risk fanns även för blodvite, vilket vore katastrofalt i mitt fall eftersom en av tabletterna jag delar är den blodförtunnande pillan Waran. Minsta felgrepp och jag skulle sluta mina dagar på köksgolvet, badande i mitt eget blod!

Tablettdelaren kom därför till mig som en frälsning. Apparaten används så att man lägger pillan i den och trycker till. En otroligt skarp rakbladsliknande egg delar därvid, som vore det en giljotin, pillan i två lika stora delar.

Var får di allt ifrån?

Kanske från den franska revolutionen.

FOTNOT 1    En  varning till presumtiva tablettdelarköpare är på sin plats. På internet kostar apparaten 39 kronor. På mitt giriga apotek begärde man hutlösa 60 spänn. Inte undra på att det öppnas apotek i varje kvarter.

FOTNOT 2   Franska revolutionen betecknar den period av politiska omvälvningar som inleddes i Frankrike 1789 och vanligen anses ha avslutats 1799. Den 21 januari 1793 giljotinerades kung Ludvig XVI, som därvid omedelbart avled. Hans sambo Marie Antoinette rönte samma öde. (Källa: Wikipedia)

1

Annons

7 kommentarer

 1. Tänkte faktiskt på franska revolutionen när jag skar upp mina limpskivor till frukost i morse.


 2. I Sverige har en person avrättats med giljotin: Alfred Ander 23 november 1910. Det var den sista svenska avrättningen (än så länge, måste man kanske tillägga).
  Det förefaller något slösaktigt att för dyra(?) pengar införskaffa en apparat, som bara användes en gång. Jag vill påpeka, att jag inte förespråkar dödsstraff.

  Med Vänlig Hälsning

  Petter Eremiten


  • För att få större lönsamhet på giljotinen har jag flera förslag till lämpliga kandidater. Jag ämnar dock icke namnge dem.


 3. Spalten fångar här en ny pretendent till SM-titeln i girighet. Rånarligan leds idag av klassiska mästare som tandläkare och veterinärer, men vår store välfärdsavreglerare, socialminister Göran Hägglund (KD), har genom sina ”konkurrensutsättningsreformer” skapat ännu en frimarknad för uppsjön av guldgrävarapotek.


 4. En sådan här apparat har jag letat efter. Tack för tipset, Spalt!


 5. Så bra! Om man varit på en fest och fått huvudvärk dagen efter, så behöver man inte längre överdosera Albyl-pillan. Är det bara stora hjärnan (Cerebrum) som man fått värk i men inte den lilla (Cerebellum) så räcker det ju med en halv tablett. Människor som endast är utrustade med den lilla hjärnan kan också lätt tjäna in investeringen i tablett-delaren.


  • Albyl salufördes i min ungdom i en plåtask som var alldeles utmärkt att spara cigarettfimpar uti. Man fimpade när bion började och fortsatte röka när den var slut. Som cigarettetui var Albylasken kanske inte särskilt elegant, men den var rätt praktisk.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: