h1

Sardinkungen

oktober 9, 2011

Då spalten någon enstaka gång äter sardiner, vilket sker ganska ofta, väljer jag alltid Kung Gustaf lättrökta sardiner i finaste tomatsås. På burken tronar (sic!) den gamle monarken, avporträtterad av Bernhard Österman, numera något beskuren (målningen alltså, inte Österman) för att streckkoden skulle få plats.

Att sitta på burk är en ganska vanlig sysselsättning för kungar, som ju inte har så mycket annat att göra. V-Gurra har suttit på sardinburken sedan trettiotalet då en norsk konservfabrikör fick monarkens tillstånd. Förmodligen fick kungen fria sardiner livet ut.

Gustaf Vasa blev känd för reformationen, Gustaf II Adolf för schlagern vid Lützen, Gustaf III för att ha sponsrat Bellman och bli skjuten på en maskerad, Karl XII för segern vid Narvavägen och Karl XVI Gustaf för sina kaffeflickor.

Gustaf V var inte intresserad av kaffeflickor. Han blev känd för att sitta på sardinburkar och för en uppskakande homosexskandal. Hade han levat i dag skulle han förmodligen gå i Pride-paraden under banderollen STOLTA KUNGAR. Ensam.

Sardinkungen, något beskuren

Annonser

2 kommentarer

  1. Trångt på sardintronen

    – Det är snudd på statskupp, hävdar en DN-läsare. I hans lokala Coopbutik var det provsmakning och extrapris på sardiner i tomatsås – eller brisling – som skarpsillen måste heta. Förpackningen föreföll bekant och ändå inte. Fel kung! I stället för den glasögonprydde kung Gustaf V (Sveriges konung 1907-1950) porträtterad i guldgaloner och Serafimerordens blå band, syntes nu hans far Oscar II, ”King Oscar”, enligt omslaget. På frågan vart kung Gustaf hade tagit vägen svarade demonstratrisen lite vagt att ”den ska visst utgå”.

    – Men så är det visst inte, bedyrar man på Abba Seafood, som ingår i norska Orkla-koncernen. Kung Gustafs lättrökta brisling har en trogen kundkrets. ”King Oscar” tillverkas av det likaledes norska företaget Rieber&Son AB. På den svenska marknaden har far och son bara konkurrerat under ett par år. I bägge askarna har skarpsillen fångats i Nordostatlanten. Kung Gustafs brisling har packats i Storbritannien medan ”kingens” rest till Polen för att läggas på burk.

    – Det är snudd på statskupp, hävdar en DN-läsare. I hans lokala Coopbutik var det provsmakning och extrapris på sardiner i tomatsås – eller brisling – som skarpsillen måste heta. Förpackningen föreföll bekant och ändå inte. Fel kung! I stället för den glasögonprydde kung Gustaf V (Sveriges konung 1907-1950) porträtterad i guldgaloner och Serafimerordens blå band, syntes nu hans far Oscar II, ”King Oscar”, enligt omslaget. På frågan vart kung Gustaf hade tagit vägen svarade demonstratrisen lite vagt att ”den ska visst utgå”.

    – Men så är det visst inte, bedyrar man på Abba Seafood, som ingår i norska Orkla-koncernen. Kung Gustafs lättrökta brisling har en trogen kundkrets. ”King Oscar” tillverkas av det likaledes norska företaget Rieber&Son AB. På den svenska marknaden har far och son bara konkurrerat under ett par år. I bägge askarna har skarpsillen fångats i Nordostatlanten. Kung Gustafs brisling har packats i Storbritannien medan ”kingens” rest till Polen för att läggas på burk.


    • Varför packar man inte burkarna på Sardinien?



Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: