h1

Det danske smil

september 23, 2011

Jaha, så var det dags igen. I veckan startade en ny polisserie i teve, betitlad Bron, där man ännu en gång låter danskarna älta sin gamla och totalt förljugna image av gemytliga trivselgubbar och  dito gummor.

Huvudpersonerna är en stelbent och elak kvinnlig svensk kriminalkommissarie och en fryntlig dansk dito. Redan i första avsnittet fäller den danske mysgubben en replik om Sverige som ett land av allvarstyngda herrar som Ingmar Bergman och Lars Norén, varvid den svenska ragatan surt snörper på munnen.

Vad mysdeckaren glömmer är att Norén spelas flitigt på danska teaterscener och att Bergman inte bara gjorde ångestfulla och svarta filmer utan även har svarat för några av filmhistoriens kanske ljusaste och mest humoristiska berättelser, exempelvis Sommarnattens leende och Fanny och  Alexander.

Samt att den hyllade danske filmskaparen Lars von Trier sagt att Ingmar Bergman är en av hans största inspiratörer.

Jag är övertygad om att Broen kommer att bli mäkta populär i Danmark. Där gillar man ju fördomar.

Annons

7 kommentarer

 1. Finns det nåt mer malplacerat än det danske smil? Rätt omdöme är självgoda flåbusar, som gör precis vad dom vill och skiter i allt och alla. Och inte ens efter det hygger dom sej.


 2. Och så ”ryger”de och dricker ”bajer”


 3. Nja. Filmen Fanny och Alexander var väl inte bara en ljus och humoristisk berättelse? Biskopen, spelad av Jan Malmsjö, var väl inte särskilt humoristisk? Hade jag träffat en sådan figur i verkligheten så hade jag sagt ”Du skall ge fan i Alexander!”


  • Det måste finnas en bad guy i alla bra stories. Och det är väl knappast ägnat att förvåna att IB lät djävulen gestaltas av en präst…


 4. Javisst fördommar, hade vi inte i svensk TV två tvelaktiga typer som kallade sig Preben och Preben. Var spalten helt oskyldig ?
  av Rolf Olsson


  • Preben o Preben blev så populära i Danmark att de till och med sändes i dansk tv. Så dom gubbarna skäms jag inte för.


 5. Nä, inte ska du skämmas inte. jag gillade domKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: