h1

Dagens Nyheter hyllar Greta…

juni 20, 2011

”Viva la Greta” på Fredriksdalsteatern

Det är en mer välsmord apparat över årets Fredriksdal: inramningen är flottare än den brukade vara. Sittplatserna är nya, vattenavvisande, och scenen har numera tak. Naturen biter inte längre på denna klassiska utomhusteater, och på premiärkvällen kapitulerar den alldeles med uppehåll och solsken.

Kapitulerar gör även vi som vant oss vid Fredriksdals inverterade värden. Sedan Poppes dagar brukar dåligt vara bra och lite fel alldeles rätt. Det finns utan tvekan en charm i det, men i årets uppsättning är alla värden rättvända: Anders Albiens iscensättning är lika trimmad som bersåerna i den vackra parken.

Dansen – och koreografin – spelar en framträdande roll i år. Den brukar fylla ut dramatiska luckor. Nu är den utomordentligt integrerad i handlingen. Det bästa med ”Viva la Greta” – så heter Åke Catos och Mikael Neumanns pjäs – är emellertid att den tycks vara skriven för just denna ensemble.

Eva Rydberg spelar huvudrollen Greta som var firad primadonna i 30-talets Paris. Fyra decennier senare sitter hon på ett förfallet slott som hon hjälpligt underhållit med pengar som exmaken skickat från USA. Magnus Härenstam spelar exmaken som gjort sig en förmögenhet på läsk. Han tror att pengarna gått till de sex barn som Greta tutat i honom att de har tillsammans. När han dyker upp med cowboyhatt, boots och ung, amerikansk fästmö (Birgitta Rydberg) får Gretas alltiallo Jean (Ola Forssmed) snällt spela hela barnflocken för den återvändande fadern.

Pjäsen är som klippt och skuren för gummimannen Forssmed och hans fysiska ekvilibristik. Frågan är om det finns någon bättre svensk arvtagare till Poppes och Rydbergs humortradition. Här finns både kontinuitet och föryngring i samma tänjbara och elastiska kropp.

Det fiffiga med Catos och Neumanns manus är att de lokaliserar handlingen, inte till förra hälften av 1900-talet som det brukar vara, utan till 70-talet, det kulörta peace and love-decenniet. På det sättet kommer de inte bara åt en rivig låtskatt; de kommer också åt en tid full av motsättningar som publiken fortfarande kan relatera till. Här lever Rydbergs champagnepimplande slottsfru parallellt med de fredsaktivister och alternativtänkare som snart ockuperar hennes slott och med den kommunalpamp som vill jämna huset med marken för att bereda plats för betongkomplex. Det är utan tvekan den sistnämnde som står lägst i kurs i friföretagsamma Helsingborg.

För första gången känns det som om Fredriksdal appellerar till en yngre publik. En härlig upptakt på årets svenska sommarteater­säsong.

Rikard Loman

11 kommentarer

 1. Grattis!
  Ingen tycks behöva använda uttrycket ”Bra är inte ordet”…


  • Vi gläder oss åt att det finns folk med gott omdöme.


 2. Låter kul. Jag blir sugen på att ta mig till Fredriksdal och bese pjäsen. Har aldrig varit där. Är det dyrt?


  • Fruktansvärt! Men det har du råd med.


   • Har Spalten några upphovsrättsliga fribiljetter att fördela bland oss som ej har råd?


 3. Om man, som jag, bor i Norrland, blir det ännu dyrare. Orättvist!

  Men, det kanske kommer att visas i TV på trettonhelgen?

  Med Vänlig Hälsning

  Petter Eremiten


  • Fredriksdal ska upplevas på plats, med regnet duggande i nacken. Du får väl ta fram motorcykeln och knarrar ner.


 4. Grattis till oreserverat säkert välförtjänt beröm. Sånt får man inte lov att skriva i Sursvenskan.


  • Tack. Nej i den tidningen är man noga med att inte låta en stadens son upphöjas till profet.


 5. Det där lät ju finfint. Inte som det jag läste i någon kvällsblaska. För övrigt säger jag bara: Ola Forssmed – ha, ha, vilken kille!!


  • Medhåll. OF är ett fenomen!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: