h1

Mellan Gunder Hägg och Lisa Syrén

maj 4, 2011

Körsbärsträdet har vitnat, snart ska dess blommor singla i luften som ett snöfall. Syrenerna ligger i startgroparna, häggen är sen länge bortblommad. Här är den sköna sommaren som jag har väntat på.

Så skrev spalten i Aftonbladet den 3 juni 1982. Förhållandena avser ett falurött trähus på ön Storholmen i Stockholms innersta skärgård, som jag den gången var lagfaren ägare till.

Jag fortfor:

Där var en skomakare som satte upp en skylt i fönstret på försommaren: STÄNGT MELLAN HÄGG OCH SYREN. Det var en klok skomakare. Spalten beslöt att följa hans exempel. På holmen har jag en halvskuggig plats just mellan hägg och syren. Där satte jag mig nu och höll sommar.
Då ä dä sommer, å dä ä blommer, uti varendaste liten vret, sjöng jag med Axel Engdahl. Sommargästerna ha ännu ej anlänt från staden, tänker jag och känner mig som August Strindberg.
Slår mig ned med morgontidningen mellan hägg och syren, men somnar redan på  ledarsidan i getingsurr och humleburr.

Tjugonio år senare (man har väl fingrar att räkna på) har jag ingen plats där det växer hägg och syren utan får njuta av blomsterprakten i Slottsparken i Malmö. Och någon vret har jag inte. Dagens ungdom vet inte vad vret är; hade jag inte varit korsords-addict hade inte jag heller vetat det.

Nu för tiden är jag pensionär och behöver inte invänta tiden mellan hägg och syren, ty jag har stängt året om.

Så är det med den saken.

Storholmen 1982

FOTNOT 1   vret, åker eller annan odlingsmark som ligger avsides; även nyodling i skog. (Källa: NE)

FOTNOT 2   Axel Engdahl (1863-1922) var en svensk skådespelare, revyförfattare och teaterchef. (Källa: Wikipedia)

FOTNOT 3   Gunder Hägg (1918-2004) var en svensk medeldistanslöpare.  Lisa Syrén är programledare för Ring så spelar vi i radions P 4.

5 kommentarer

 1. Spalten får mig osökt att tänka på Pojkarna på Storholmen. En trefvlig film.


  • Den trefliga filmen har inget med verklighetens Storholmen att göra. Det var en påhittad ö och inspelningarna gjordes längre ut i Stockholms skärgård. En av pojkarna spelades av Fridolf Rhudin (1895-1935).
   En remake med Lionardo DiCaprio och Johnny Depp som två av pojkarna är planerad, spalten arbetar just nu med manus.


 2. Spalten på Storholmsfilialen kunde, förutsatt han varit klok och planterat en sådan, börjat skalda redan i slutet av april:
  ”Magnoliabusken bladtom vitnad i väldoft, än får den invänta hägg o syren”


 3. Dagens messerschmidt. Gunder Hägg var definitivt inte någon sprinter. Han får närmast betecknas som medeldistansare. Wikipedia omtalar att han vid tiden för diskvalificeringen 1946 innehade Hägg världsrekorden på 1500, 2000, 3000 och 5000 meter samt på distanserna 1, 2 och 3 engelska mil.


  • Tack. Idrott är inte spaltens bästa gren. Men på fyrtiotalet såg jag honom kriga mot Arne Andersson på Malmö idrottsplats, där ligger mr Bean i lä.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: