
Vintern ra och hjärtansfröjd
maj 2, 2011Jag har en något kluven inställning till det akademiska Lund, vilket förstås beror på att jag aldrig lyckades ta mig dit, än mindre lagerkransas och få en veckad hatt och för all framtid betitlas doktor Cato. Det blev min äldre broder som fick den äran; han var icke doktor han heller, men han var läkare.
Alltnog och emellertid, jag ser varje första maj i tv studentsångarnas konsert på universitetstrappan och lyssnar betagen till deras vackra sånger med de gamla fina ordalydelserna, författade av herrrar som Zätherberg och Zacharias Topelius.
Till skogs en liten fågel flög och Vintern ra och Kom ljuva krusmynta kom hjärtansfröjd och de lagrar som sägs bo i studenternas sinnen. Hjärtansfröjd (Melissa officinalis) kan även användas som krydda och heter då citronmeliss eller bisuga. Finge jag välja det vackraste ordet i svenska språket skulle jag nog välja hjärtansfröjd. (Det fulaste anser jag vara vinterkräksjuka.)
Bisuga är icke lika vackert.
Alltnog, där sitter jag framför teven med tårade ögon inför de smäktande tonerna och betraktar Universitetet, som aldrig blev mitt Alma Mater. Jag tröstar mig med att min morfars far, som den murare han var, deltog i byggandet av det pampiga huset, det är faktiskt sant. Utan morfars far skulle studenterna som ligger i Lund inte ha något att ligga i.
Ja det var bara det
FOTNOT 1 Hjärtansfröjd är också en medicinalväxt och ansågs, därav namnet, vara stärkande för hjärtat.
FOTNOT 2 Krusmynta är ett av Pippi Långstrumps många namn.
Heder åt Din Morfars far! Lunds Universitet är den vackraste byggnaden i Sverige!
Ursäkta en okunnig! Min fader berättade att han brukade ligga på ”Spyken”. Äro detta samma lärosäte?
Spyken låg, och ligger, man inte på, där går man. Man ligger vid ett universitet. Spyken är ett gymnasium
Jag deltog en gång under skoltiden i en frågesport, där en av frågorna var: ”Är Alma Mater en kvinnlig amerikansk universitetsrektor?”. Det var hon inte. Men vem var hon då?
M V H
Petter Eremiten
Alma mater (latin, ung. ”hulda moder”) är främst en beteckning för en alumns lärosäte, men används även som omskrivning av fosterland. Det var en romersk tilltalsform för vissa gudinnor. (Wikipedia)
Det vackraste svenska ordet? JUNINATT.
Studentsångarna har gett ut en CD med vårsångerna, att spela den i kalla vintermörkret kan ge en nästan religiös upplevelse.
Juninatt. Inte dumt. Ska kanske be läsarna om fler förslag. Vi får se, sa den synskadade.
Hade Spalten frågat mig skulle jag svarat SEPTEMBERSKYMNING.
Men han har tyvärr inte gjort det.