h1

Förklaringen

april 26, 2011

Bombnedslaget som spalten rapporterade om i går hade inget blont hår, inga stiliga bröst, inga läckra spiror och inga andra mänskliga drag. Det handlade om ett flygplan som den 3 oktober 1940 släppte sin last över idyllen Malmö, av allt att döma av misstag.

2001 avtäcktes en minnessten över den förskräckliga händelsen:

Det var det närmaste det trygga Sverige kom andra världskriget, bortsett från bristen på bananer. Ingen kom till skada, men de goda malmöborna fick sig en påminnelse om det förskräckliga som pågick där ute i världen. I Slottsparken var det bara några gräsänder och sothöns som förskräckt flaxade iväg från den lilla parksjön Hästhagen.

Malmötidningarna rapporterade upphetsat:

Sydsvenska Dagbladet: ”Malmö har för första gången råkat ut för det som många länge fruktat, nämligen att direkt råka in i krigshändelserna.”

Arbetet: ”Det allvarliga i nattens händelser kan icke nog kraftigt understrykas, och det må anses som en stor guds lycka, att de främmande pjäserna slogo ned i Slottsparken. Man vågar knappast tänka på de fasansfulla följder, som ovillkorligen skulle ha inträtt, därest bebodda hus träffats av nedslagen.”

Skånska Dagbladet såg bombfällningen som en påminnelse om stormaktskrigets faror för ett neutralt folk ”som gör allt för att få vara utanför den krigiska leken”. Tidningen avslutar sin ledare, efter att ha nämnt att händelse föranlett en svensk diplomatisk protest i London, med de i sammanhanget lugnande orden: ”Någon anledning att genom det inträffade oroa sig för framtiden synes ej föreligga. Det kan förutsättas att de engelska flygarna kommit ur kurs och fällt sina bomber av misstag. Det kan också förutsättas att ett sådant slarv inte kommer att upprepas.”

Trots Skånskans påstående om engelska flygare kom det aldrig fram varifrån planet som fällde bomberna kom.

(Källa: Nationalencyklopedin.)

I dag är malmöborna mer vana vid bomber…

Parkerad bil sprängskadad

En bil sprängskadades på Persborgsgatan i Malmö vid 01-tiden under natten till tisdagen. Ett flertal personer ringde polisen och berättade om en kraftig smäll i området kring Persborgsgatan.
Allt tyder på att det placerats någon form av sprängladdning på bilens framparti.
Bilen hade sprängskador på vindrutan och på motorhuven och har tagits i beslag för teknisk undersökning. Händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse.

(Sydsvenskan tisdagen den 26 april 2011)

Annonser

2 kommentarer

  1. ”Ryska smällen”

    Löpsedlar.
    Den 22 februari 1944 tappade ett sovjetiskt bombflyg tre bomber i området vid dagens Eriksdalsbadet. Två föll mitt i parken Eriksdalslunden, den tredje förstörde den nyuppföra Eriksdalsteatern vid Årstavikens vatten. Det föll även bomber på andra platser i södra Stockholm och i Strängnäs. Se: Bombningarna av Stockholm och Strängnäs 1944.

    Det blev inga skadade men fönsterrutor gick sönder och smällen hördes över stora delar av Stockholm. Hade bomberna fällts några sekunder senare hade de träffat det nyuppförda Södersjukhuset. Om bomberna föll av misstag eller med avsikt är höljd i dunkel, men de utlöste i alla fall en förhöjd diplomatiskt aktivitet mellan Stockholm och Moskva. Det var enda gången som bomber föll över Stockholm under andra världskriget.

    Bombnedslag äfven i Stockholm.


  2. Vilken tur att inte plattan gick sönder när bomben föll på denna plats!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: