h1

En bristvara

mars 31, 2011

Det finns platser på jorden där mat och färskvatten är bristvaror, i Sverige lider vi brist på morgonskor. Frågar man efter ett par morgonskor i skoaffären ser expediten ut som en loafer i ansiktet och  säger att det inte är säsong för det nu. Om jag då genskjuter att det för mig är säsong för morgonskor året runt, svarar expediten allvarligt att så ser inte Detaljhandeln på saken. När hon säger Detaljhandeln låter det som om hon hänvisade till Sveriges grundlag.

Enligt Detaljhandeln skall morgonskor endast inhandlas före jul. Morgonskor är ingenting man har på fötterna, morgonskor är en julklapp och säljs därför endast från slutet av november. Jag hänvisas till att gå i mina trasiga skor tills julen kommer som en befriare. Då kan jag i bästa fall hoppas på att få ett par av tomten.

Icke nöjd med detta besked går jag in på nätet och köper ett par morgonskor. Det går på ett par röda. Och så förfasar sig Detaljhandeln över att nätet håller på att ta över ruljansen och tvingar fysiska affärer att stänga.

FOTNOT    Morgonskor (i lättsammare språkbruk slöfsor) är det skånska ordet för det som folk norr om Hässsleholm kallar tofflor. I Skåne betyder tofflor (tollor) träskor.

Högerslöfsa


Annonser

10 kommentarer

 1. Samma sak med alebonnar. Dom är också utdöda, om man frånser bensinstationerna. Ändå är det bara 40 år sen alla gick med svarta sådana, t o m chefer på jobbet. All vårdpersonal gick med vita. Idag har foppatollorna helt tatt över.


 2. Om spalten vill ha en mysig hemmakväll kan han väl inte ha morgonskor på sig? Då blir det väl att ta fram aftonskorna?


  • Fördelen med morgonskor är att de kan användas dygnet runt.


   • Många gillar morgonrock och morgonskor för aftonbruk, t ex äldre, singlar, arbetslösa eller rentierer. En existentiellt inriktad skolkamrat raljerade för många år sen med att han bara drog upp rullgardinen en gång om dygnet, kl 06.45 när kockumsknegarna cyklade till jobbet över Hönsabron (Hovrätten). Hans far dog tidigt
    och därefte tog existentialisten aldrig ett handtag. Men han var lika lycklig som vi andra. Och alla gillade att gå i morronslöfsor.


 3. Hönsabron gick inte att cykla på, det var trappor på den.


  • Minnesfel av mig! =frekvent fenomen.
   Den flegmatiske existentialisten bodde på Norra Vallgatan och avnjöt sin befrielse från förvärvsarbete genom att liderligt betrakta de cyklande kockumarbetarna på kanalbron från Slottsgatan riktning varvet, innan han åter gick ur morronskorna ner i ridden. Salig Engelbrektsboden låg direkt t v över bron.


 4. Dom gamla hederliga svarta trätofflorna
  sk.”Smetofflor” har numera bottnar av
  svart gummi, kan dom möjligen kallas ”gummibonnar”


  • Jag döper dom härmed till galofflor, en blandning av galoscher och tofflor. – Men på vad sätt är dom mindre hederliga än smetofflorna?


 5. Men några säljs väl till fars dag också 😉
  Slöfsor var ett väldigt bra ord. Glad fredag!


  • Nej, morgonskor är en julklapp och inget annat. Det finns tydligt angivet i Detaljhandelns regler.
   Slöfsor är ett onematopoetiskt ord, det är så det låter när man går med dem.
   Därmed är denna debatt avslutad, ty våren står för dörren.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: