h1

Amatörimitatören

mars 22, 2011

Det sorgligaste som har hänt i mitt liv som amatörimitatör var när gubbarna i tv-programmet Fråga Lund efter hand böts ut mot nya gubbar, understundom beroende på att de gamla gubbarna gick till de sällare jaktmarkerna.
Jag skördade furor i umgängeskretsen som en lysande imitatör av Gerhard Bendz,  Jörgen Weibull och Sten von Friesen (den senare av Pekka Langer kallad Stel Förfrusen). Min David Ingvar var inte lika bra, men fick duga. Jan-Öjvind Swahn, måste jag tillstå, fick jag aldrig nån riktig snits på.

Samma sak hände när jag böt arbetsplats från Expressen till Aftonbladet. Jag hade två strålande nummer i den legendariske redaktionschefen Sigge Ågren och chefredaktören Per Wrigstad. Den senare, även Pelle Mummel benämnd, lyckades jag faktiskt en gång telefonlura en kollega med.

Efter hand som åren har flytt har jag nu ingen att härma.
Det är bittert, men det är förmodligen ett öde som drabbar alla oss i imitationsbranschen.
Bosse Parnevik torde ha liknande problem.

Annons

9 kommentarer

 1. Varför inte börja träna på Håkan Juholt? Matglada mustaschgrabbar emellan. Dessutom har Juholt en musikidol som är nästan jämngammal med Spalten. Det skiljer endast 82 dagar mellan födelsedagarna.


 2. Var gång jag kör förbi Vrigstad mellan Växjö och Jönköping, tänker jag på Pelle
  Rödtjut. Och begrundar huruvida envar kan sno uppväxthålan till sitt efternamn?
  Eller kanske nån annans barndomsby? Vet eximitatören Spalten något därom?
  Varför heter ingen t ex Malte Malmö? Eller Göta Göteborg?


  • F’låt min klena research, ibland går det för fort. Googlar att Per Vinkännare var från Karlskoga. Men kanske lite ursäktligt att knyta ett så ovanligt namn till dito ort? Till saken hör nämligen att på samma väg till Växjö passeras också Bramstorp, vilken ort jag lika fåkunnigt kopplat ihop med Sveriges statsminister 1936, Axel ‘Bramstorparen’ Bramstorp. Det ena gav det 3e – med lika uselt resultat.


  • Ja vi har ju till exempel skådespelaren Jan Malmö hö hö hö.


   • Spaltens chef Wrigstad har en väldigt aristokratisk uppsyn. Var det rödtjuts- eller naturligt betingat? Och ingår inte absolutism som en folkpartistisk paradgren?


 3. Kändaste bynamne är väl Sven Tumba, f d Johansson. Ej besläktad med Tumba-Tarzan, 50-talets brottsmisstänkte skogskonung hemmavid.
  Sen får ofta fotbollsspelare hemortsförnamn: Nacka Skoglund, Säffle-Andersson (Frankrikelegend), Rimbo Lundblad (AIK) o s v.


 4. Måste vara tufft att vara amatörimitatör. Många svåra val. Vem av världens alla amatörer ska man imitera? 9,4 miljoner bara i Sverige.


 5. Men…du var bra på Alf Montan också…


  • Jag kom p det eftert men fann inte att rendet var s viktigt att det franledde ett ndringsfrfarande. (Ah… byrkrati)

   En rtt bra lektor Hkansson (engelska) gjorde jag f i Malm och en hyfsad furir i Ystad. S nog har man gjort karrir! Alltid.

   ke

   040-12 36 11 0708-12 36 84

   S. Frstadsgatan 24, 211 43 Malm, Sweden

   epost: mail@akecato.se

   hemsida/blogg: http://www.akecato.se

   akecato.seKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: