h1

I remember också…

mars 4, 2011

… att det fanns en liten seriestrip som hette Alp-Olle; den gjorde reklam för ett godisföretag som hette Cap. Vid en närmare granskning på internet visade det sig att spalten som vanligt hade rätt, det fanns verkligen en sådan reklamserie.
Så här står det på Robert Hellners (ledande svensk Cap-forskare) sida på internet:

Det stora genombrottet med Alp-Olle kom under 1940-talet då Nils Sendel på Gumelius Reklambyrå kom på idén med att göra seriestrippar av figuren. Tecknaren till dessa strippar hette Einar Norelius. Genomslagskraften lät inte vänta på sig och under flera år gjordes hundratals seriestrippar i veckotidningar där AlpOlle löste många vardagliga problem.

Det är bara det att detta icke är den Alp-Olle jag minns!

Min A-O var icke en baby utan en ung man, som, om jag minns rätt, var klädd i tyrolerhatt och utrustad med nåt slags alpin promenadkäpp. Hur hänger detta ihop? Därom kan säkert någon av spaltens seriekunniga korrespondenter ge besked.
Kan de inte det riskerar de sparken med retroaktiv verkan och tvingas betala tillbaka sin lön under de senaste åtta månaderna i företagets kassa.

FOTNOT  Cap chokladfabrik i Göteborg startades 1895 av Aug Pettersson under namnet Franska Konfektfabriken. 1967 slogs den ihop med Mazetti i Malmö. Så kan det gå.

Annons

5 kommentarer

  1. Precis. Jag minns också killen med tyrolerhatten och käppen. Så redaktörn har mitt varma stöd.


  2. Killen med tyrolerhatten syns på mittenbilden när han tittar fram bakom draperiet för att trösta det gråtande barnet. Tydligen blir barnet gladare när det får CAP-choklad så fotograferingen lyckas.
    Det fanns en annan choklad som hette Rigi. Var det kanske Mazetti?


  3. Är det den här killen du minns?
    http://www.samlaren.org/cap/cap5.htm


    • Javisst.


  4. Hej. Det är underbart att se att lite av min stora CAPsamling även hamnar på ÅkeCatos Blogg. Ang Alp-Olle så finns det även 9 st kända motiv av sockerpilleraskar med Alp-Olle. Av teckningarna finns endast ett 20 tal bevaradeKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: