h1

Konsten att…

mars 1, 2011

4. KASTA BÖCKER

Det absolut svåraste som finns är att kasta böcker. Om du inte vet dig vara i absolut perfekt själslig balans så ge dig icke in på ett sådant företag.

Det kan sluta på dårhuset!

Häromdan hade mitt bokbestånd återigen börjat växa mig över huvudet. Ett akut ingrepp var nödvändigt. Och den här gången skulle jag vara konsekvent och stenhård och inte lägga några som helst fingrar emellan.

Mitt mål var att decimera mitt bokbestånd med så där en meter. När aftonsolen färgade horisonten röd hade jag lyckats få ihop åtta sladdriga små häften, inte en enda rejäl tegelsten. Vad jag hade lagt emellan var typiska fingrar.

Och när jag gick igenom dessa insåg jag att det naturligtvis vore helgerån att kasta sådana dyrgripar varför jag satte tillbaka dem. Som alla förstår talar jag om böckerna, inte fingrarna.

Jag får, suckade jag, försöka en annan gång.

Grabbarna i söder visste hur det skulle gå till

 

Annons

5 kommentarer

 1. Man KAN inte kasta böcker! Nu, när jag köper en bok,läser jag den, lånar ut den och säger: Du kan behålla boken. Långivaren blir alltid glad. Jag vet dessutom,att dessa nya böcker läser jag, vid min ålder, aldrig om.
  Spaltens böcker däremot, behåller jag och läser litet då och då i och frossar i nostalgi.


  • Ja nästa fråga är ju vad man gör med de kastade böckerna. Bo E Åkermark, salig krönikör i DN, hade ett trick: han la böckerna i en papperskasse som han ställde nere i porten. Ur den kunde hugade bokläsare plocka vad de ville. Resten for i väg till den pappersinsamling som finns i Stockholm men som av någon anledning försvann i Malmö. Jag märker att här finns stoff till ännu en blogg…


 2. Jag brukar lämna mina böcker till ”Öppna hjärtat” på Friisgatan. Det är en välgörenhetsorganisation som gärna tar emot dina böcker.


 3. flytta till en nyproducerad lägenhet så löser sig problemet av sig själv! Där finnes icke en hel vägg att härbärgera bokhyllor eller konst. (sådant är omodernt).
  Jag för min del anser att ett hem utan böcker är ett fattigt hem.
  Ifall du bor i en gammal dragig lägenhet: sätt bokhyllorna vid ytterväggen, de isolerar bra!


 4. Lämna böcker du inte vill ha/behöver till second hand affärer. Snälla! inte kasta!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: