h1

Ett olösbart mysterium

februari 19, 2011

En okunskap som av allt att döma kommer att följa mig in i döden är hur man använder de fyra färgade knappar som finns under omkopplingen till text-tv på fjärrkontrollen.
På min tidigare modell kunde man ställa in de olika knapparna på olika ämnesområden. Ville man se nyheter valde man röd knapp, ville man se väder valde man grön och ja  ni förstår.
Jag lyckades aldrig åstadkomma detta, men jag förstod i alla fall hur det var tänkt. På den tv jag nu har dinglandes på väggen vet jag inte ens hur det är tänkt, om det nu är tänkt alls. Den röda knappen är betecknad med ett plus och den gröna med ett minus; det är alltså meningen att man med hjälp av dessa båda ska kunna hacka sida upp och sida ner i texten.
Vilket gör dem totalt onödiga enär man lika gärna kan utföra dessa manövrar genom att trycka på de uppåtgående och nedåtgående pilarna, dvs samma som man använder när man byter kanal på tv.
På den gula och den blå knappen har man förvalt några sidor till mig. Den gula kommer jag inte ihåg vad den gick till, med hjälp av den blå hamnar jag i sportens värld, en värld jag är totalt ointresserad av.

Som vanligt får man inte hjälp av manualen. Under rubriken FÄRGKNAPPAR på en bild av fjärrkontrollen står det: Används för val, navigation och användning av  olika funktioner. Punkt slut. Hur detta ska gå till får jag inte veta.
Försöker jag med den cd som följde med teven blir jag ännu mer förvirrad.

Jag ger upp. Liksom är fallet med andra tekniska manicker får jag leva med att använda två eller tre knappar. De resterande fyrtionio är höljda i dunkel, jag tror knappt att ens en sjuttonårig blivande civilingenjör vet vad de ska vara till för.

Rent allmänt kan man säga att det icke lönar sig att läsa manualer. Det enda man får veta i dessa är att man inte ska lägga produkten i frysen eller mikrougnen, att barn inte bör äta den samt att man vid behov kan torka av den med en ljummen tvållösning.

Annons

2 kommentarer

  1. Jag vet inte om det är ett ålderstecken, men jag kan stänga av / på, byta kanal och höja / sänka volymen. På den ena apparaten vet jag inte ens hur man får igång text TV (för att inte tala om få bort när jag väl lyckats få fram det!!). Resterande sjuttioelva knappar kan jag leva utan. Något knäckande är det dock att 3 resp 6 åringen snart har mer koll än vad jag har på sådana bitar. Lite titt som tätt får jag en föreläsning av den äldsta om hur datorer och dyl fungerar och jag anser mig ändå ganska begåvad på den biten, men tji fick jag!


  2. Mitt förslag är att Spalten engagerar de engelska kusinerna till Kreti och Pleti, med andra ord Trial och Error. Dom båda grabbarna löser det viktigaste av det som står i manualerna på hundratjugo sidor.

    PS: OK, jag vet, ibland går dom riktigt vilse, men det är smällar man får ta. Och tv-reparatörer ska ju också leva.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: