h1

Ljus över Licht

februari 13, 2011

(Spyken 3)

Många av spaltens korrespondenter har goda minnen av fröken de Fine Licht (Fina Ljuset), som var rektor Nils Kjellmans sekreterare på Spyken i Lund. Här ett inlägg från Stefan de Fine Licht, en yngre släkting till damen i fråga:

Ingeborg de Fine Licht, sekreterare på Spyken, var min gammelfaster. Hon var känd i släkten för sitt goda humör och sitt ständigt klapprande munläder.
Farfar Wilhelm betraktade henne som representativ för kvinnorna i släkten; ”Munnavig och rumpadröjg”. Som barn har jag bara positiva minnen av henne; hon hade alltid någon spännande gåva på lager.
Jag minns särskilt en samling reklammärken från Malmöutställningen 1914, som finns i behåll. Farfar ska vid detta tillfälle för första gången ha smakat den exotiska frukten tomat, och kastat den som otjänlig till föda.

Munnavig förstår jag, det torde betyda en snacksalig människa, men vad är rumpadröjg? I SAOL hittar jag rumpadryg, som betyder bred över baken. Det var hon kanske, Fina Ljuset?

One comment

  1. Med ‘Rumpadryg’ torde Spalten ha spaltat upp hela damstussregistret. Återstår bara vilka karakteristika sagda omfång uppvisar? Nyligen avhandlade ‘Spissrövad’ saligförklarades ju tack vare förmågan att kunna ‘skita i flaska’ såväl som ‘strypa en ål’.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: