h1

Spyken 2

februari 10, 2011

Det fanns två kategorier av elever på Spyken: 1) bortskämda barn till rika föräldrar och 2) duktiga unga män och kvinnor som fick gå gratis på skolan. Jag tillhörde kategori 1.

Eftersom spalten är lätt utvecklingsstörd och inte mognade förrän i värnpliktsåldern hade jag det minst sagt svårt på Spyken, vilket även berodde på att jag av ett gigantiskt misstag placerades på reallinjen. Hade jag hamnat på latinlinjen kunde det ha gått bättre.

Till slut fick jag inte gå om fler gånger utan fick sparken av den vänlige rektor Kjellman.

Min storasyster Ingegerd tog studenten på Spyken. Jag har för mig att hon gjorde det på det av Kjellman införda tvååriga gymnasiet. Hon var synnerligen studiebegåvad och kunde ha gått långt i någon akademisk karriär. Men efter studenten tröttnade hon tydligen på lärdom och gifte sig i stället med en stilig och sedermera rik ung man i köttbranschen. Så kan det gå.

Hur det gick för de studiebegåvade unga stipendiaterna kan jag bara gissa. Förmodligen blevo de män och kvinnor i staten eller professorer vid undervisitetet.

FOTNOT   Varje gång jag ser den förträfflige skådespelaren Björn Kjellman på bio eller i tv undrar jag om han är sonson till Nils Kjellman. De är rätt lika. Vet någon av spaltens kommentatorer om det förhåller sig så?

 

Annonser

7 kommentarer

 1. Ringde Nils Kjellman i hans ålder av 100 år och 1 dag. Storebror svarade omsider på en belastad linje, spak dagen efter dygnet före på St Petri Kyrkogata 17 – knökfullt, livat och trafiktätt. Finns det nån som kan tävla med en 100-årig rektor, tillika avhållen och fördragsam, i fråga om antalet goda förbindelser?
  Hans största merit till småningom sanktepersnycklar efter ett ändlöst rektorat på Spyken, tror jag är att ha habiliterat flest skolhaverister i landet, i vart fall Götalandet. Om inte genast efter Spyken, så som en konsekvens därav (ex: Spalten). Bara till medicinstudier sägs Kjellmans hjärtebarn 2-årigt gymnasium ha levererat hundratals vuxenstudenter!
  För att inte nämna de i Spaltens blogg insyltade?


  • sa han nåt om björn?


   • Återkommer härom. Jubilaren orkade inte så långt i samtalet, utan
    tackade vänligt för sig och ‘hung up on me’ – som man säger på
    globalska. Kjellis förklarade åtgärden med att elever ringt hela dan. Undra på med hans uti hundrade år statistiskt säkerställda popularitetssiffror.


 2. Björn Kjellman är född 1963 i Östra Grevie och son till Bengt Erik Kjellman född 1931 i Vassända-Naglums församling. Bengt-Eriks far hette John-Erik Kjällman född 1893 i Norra Lungby Skaraborgs län.
  John Eriks far var skräddare Karl Johan Kjellman född 1858 i Eggby fösamling.
  Nils Kjellman är enligt Sveriges befolkning 1980 född i Uppsala men undertecknad hittar inte honom i Uppsalas kyrkoböcker. Han är med stor sannolikhet son till Gustav Hilding Kjellman född 1885 i Uppsala. Han gifte sig 1910. Gustav var son till Professorn i Botaniska trädgården Frans Reinhold Kjellman föddd 1846 i Älvsborgs län. Tyvärr är hans födelseförsamling okänd.


  • Undertecknad har hittat Nils i kyrkoböckerna och det är Gustav Hilding som är fadern. Om någon av spaltens läsare är intresserad finns Nils farfar Frans Reinold Kjellman på Wikipedia.


   • Milda Matilda! Vem kunde ana att våra jordnära rektorsbröder hade en äventyrare, upptäcksresande och nationalhjälte till farfar? Botanikprofessorn i Uppsala, tillika ledamoten av Kungl Vetenskapsakademien, FRANS REINHOLD KJELLMAN (1846-1907), återvände nämligen den 22/4 1880 i triumf till Konung Oscar II:s slottsmottagning tillsammans med Vegaexpeditionens ledare, Adolf Erik Nordensköld, efter världsomseglingen som upptäckte och kartlade NORDOSTPASSAGEN!
    Nils Kjellmans stolta delaktighet i fädernas världshistoriska hjältedåd lyckades uppenbarligen undgå Spaltens och undertecknads spykenstudier.


 3. Lars Fredrik Kjellman föddes i Engelbrekt församling i Stockholm 1916.08.22. Fadern Hilding har titeln docent. Han dör i Spaltens hemförsamling Sankt Johannes 2004.07.24Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: