h1

Spaltens julkalender – lucka 89

december 20, 2010

JULESNÖ

Fall, julesnö, och susa djupa mo!

Så diktar diktaren Verner von Heidenstam i dikten Sverige. Det är, enligt spaltens ringa förmenande, en ganska tafflig dikt, men Verner får väl ursäktas: så måste diktare dikta på artonhundratalet, annars fick dom inte vara med och leka med de andra diktarna.

Dikten börjar med Sveeeeerige, som sjungs lika långt som förebilden för skaldens låga är avlångt. Sen radas den ena floskeln efter den andra upp. Dåd, menar diktaren, blev saga. Härar lysts av brand. Så där håller han på.

Den tonsattes av låtskrivaren Vilhelm Stenhammar, men den blev inte mycket bättre för det. Och vad är en mo? En jordart, inhämtar jag på Wikipedia, men kan en jordart susa?

I år, när vi äntligen har fått julesnö i vårt fosterland , har jag inte hört någon utbrista i lovord över densamma. Julesnö är något som varje svensk önskar sig varje år, men som, när den äntligen fallit, bara ställer till en massa bekymmer för banverket och biltrafiken och äldre personer.

Julesnö kan, enligt mitt förmenande, vara trevlig att titta på genom fönstret eller på julkort där domherrar och andra flygfän slåss om smulorna på fågelbordet, i övrigt är julesnö, i likhet med all annan snö, mest av ondo.

Det är förresten inte bara svenskar som hyllar julesnö, även amerikanare gör det. Man erinre sig exempelvis Bing Crosby som sjöng I´m dreaming of a white Christmas med darr på stämman.

Denne Crosby var för övrigt inte känd för att vara en särskilt trevlig herre. Jag tror det var han som en gång kände detta på sig och frågade en bredvidstående person vad andra människor hade som inte han hade.
– Friends, svarade personen.
Eller så var det Benny Goodman, skit samma.

Nu har vi i alla fall julesnö så det både räcker och blir över. Så låt oss för all del gå ut i naturen på julafton och krama snögubbar och åka tefat av hjärtans lust!

Om nu julesnön inte har den dåliga smaken att smälta bort på torsdag, vilket inte skulle förvåna.


FOTNOT   1   NE uppger att mo inte bara är en jordart utan även är beteckningen på en torr slättmark ofta bevuxen med tall, renlav och ljung. Och i tallar kan det förstås susa. Spalten beklagar misstaget. Man ska inte lita för mycket på Wikipedia.

FOTNOT 2   MO kan även stå för militieombudsmannen och den amerikanska delstaten Missouri.

Annons

5 kommentarer

 1. Ber underdånigast om Spaltens tillstånd att medblogga:
  Jular normalt optimalt på öde ö (Tärnö, Karlshamns ytterskärgård), där man slipper allt stök, endast elda i brasan och hälsa naturens storhet gryning o skymning. Nyårsnatten går man upp till Fyren o beskådar halva Blekingekustens fyrverkerier vid klart väder. Grandiost.
  Men idag har isen lagt sig FÖRE JUL för första gången på över 100 år, och varken bär (mig) eller brister (under båten).
  Vart ska jag ta vägen?
  Stadsmissionen?
  HJÄLP!


  • Som uteliggare kan det väl inte va nåt problem för dig att hitta en trappa att sova i.


   • Hoppsan! Så avsnörpt blev jag inte ens på Frälsis. Fast där medbloggade jag inte…


 2. Någon avsikt att snörpa av hade jag icke. Men om du på allvar menar att du är uteliggare (hemlös) förstår jag din reaktion. Men det kan jag väl inte tro att du är.


  • Som debattörer söker vi hålla Spaltens språkligt muntra ton. Samt känna oss vi rituella julflyktingar just nu hem- och rotlösa varstädes bland krubbor o pynt och fly därför boningen. När så mottagarlandet Blekinges skärgård lyckts av jesubarnets pappas klimatförändring, uppstå profana panikungar. Dessbättre ej i trapphus eller uteligg.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: