h1

Spaltens julkalender – lucka 45

december 19, 2010

JULSKINKA

För en köttätande individ som spalten är skinkan juvelen i julbordet. Att få sätta sig till bords med sin skinka framför sig är (bortsett från akrobatiken) en sann njutning för såväl gom som öga.

Till skinkan bör serveras nygräddat vörtbröd, brunkål, samt – viktigt! – hemrörd Colman´s senap.

För vetgiriga läsare kan jag upplysa att denna senap konstruerades redan på tjugitalet av den berömde tenorsaxofonisten Coleman Hawkins (1904-1969) som senare av obekant anledning strök e:et i sitt förnamn.

Framför skinkbrukaren bör stå ett skummande glas starköl samt en rätt väl tilltagen sup, gärna av norsk extraktion.

Lutfisk smakar däremot för jävla äckligt och borde förbjudas av FN.

SPALTENS HEMRÖRDA SENAP

4 pers
Tillagningstid: 47 sekunder

Inköp en förpackning Colman´s senapspulver
Ställ förpackningen på köksbänken
Tag fram en tesked
Lägg cirka två tsk senapspulver i en kaffekopp e dyl
Öppna kallvattenkranen något och håll koppen (e dyl) under kranen
Låt vattnet sakta rinna tills senapsröran får lagom konsistens
Tag fram en påse strösocker
Tillsätt en halv tsk av detta
Servera senapen i ett trevligt kärl, gärna en rustik lerkruka

OBS Senapen kan givetvis även tillredas direkt i kärlet.

TACK FÖR SENAP!

Annonser

4 kommentarer

  1. Skinka och brunkål är självskrivet på julbordet, men till skinkan behövs riktig senap.
    Den tillverkas genom att man i en rustik lerskål från Höganäs , häller 1 dl hela skånska senapskorn plus lite vatten.Dessutom måste man ha en senapskula dvs.ett metallklot med diametern ca 12 cm. Dessutom ett barn eller barnbarn, som kan sköta det hela.Det går till så att lerkärlet placeras i knät och sätts irörelse så att kulan roterar och krossar kornen. Vid behov tillsättes efter hand mera vatten. Något salt behövs i allmänhet inte, eftersom tillredarens tårar droppar ner i skålen, såvida han inte varit så smart att han lagt en handduk över.Denna senap användes även till såsen till lutfisken’


    • Hej! Undrar om du vet var jag kan hitta en sådan rustik ”senaps-lerskål” från Höganäs med kula. Min har tyvärr gått i bitar och jag vill gärna ha en ny. Pä nätet finner jag intet.
      Stort tack på förhand för svar! Hälsningar, Lisa


  2. Kokt bakdel med fördel lättrökt tarvar norsksnapsen Löitens, linjeakvaviten som en gång rullade i clipperskroven tillsammans med timmer och spannmål mellan brödrafolkets land och Australiens sex kronkolonier.


  3. Glöm inte det gamla fina receptet där man krossar hela senapskorn med en mortel. Ingen vätska behöver tillsättas, förutom de tårar uppstår naturligt.



Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: