h1

Spaltens julkalender – lucka 17

december 17, 2010

JULSÅNGER

Vår vanligaste julsång är Nu är det jul igen. Det är dessutom vår kanske märkligaste sång. Spalten har därför valt att noggrant analysera detta verk.

Den börjar med konstaterandet Nu är det jul igen, ett påstående som därefter upprepas; det är som om ville textförfattaren (vem det nu är, visan betecknas som traditionell) riktigt inpränta att det nu är jul igen, att det inte är något tvivel om saken.

Så kommer nästa rad: Och julen varar väl till påska. Författaren uttrycker med det lilla ordet väl att han inte är helt säker, men att han antar att det förhåller sig så. Men redan i nästa rad synes han ha kommit till insikt. Det var inte sant och det var inte sant, utbrister han lättad. För, slutar han, däremellan kommer fasta.

Vad vill då författaren säga med sin sång? Vad är hans budskap till oss som så aningslöst och lättsinnigt dansar runt granen? Jag tror att han vill lära oss att vi ska vara sunt skeptiska och misstänksamma mot de etablerade sanningarna. Vi ska inte vara alltför säkra på saker och ting, vi ska städse vara på vår vakt, beredda att betvivla och ompröva.

Vi ska inte inbilla oss att julen varar till påska, att vi äter skinka och delar ut klappar och tittar på Kalle Anka ända fram i mars-april, då påsken äntligen kommer som en befriare. Nej, redan vid fastan, som inträffar i mitten av februari, är julen över. Någon har försökt lura oss, föra oss bakom julljuset, men nu är sanningen uppdagad.

Därmed är denna visa inte bara vår vanligaste julsång utan även kanske även den viktigaste och djupast tänkta.

Annonser

9 kommentarer

 1. När jag växte upp, sjöng vi alltid ”och julen varar hän till påska”. Den sjunger vi nog än. Åtminstone i Landskrona.
  Jag minns att jag vid ett tillfälle skulle skriva ner texten och frågade vaffan det är vi sjunger. ”Hän”? Är det så? Hur stavas det?
  Jag gissar att det kommer från ”hänne” – som i meningen ”Var e den hänne?” (eller om det nu ska stavas ”henne”), där ”hänne” betyder ”någonstans”. Eller ”Ja ska hän ti måffar”, där ”hän” står för ”bort”.
  Är detta ett skånskt uttryck eller månne lokalt för Landskrona? När jag tänker efter, har jag inte hört någon säga hän/hänne på ett par decennier.


  • Ja, det va ente i jåns man hörde hänne. I Malmö blev svaret på frågan ‘var?’
   ofta ‘där hänne’ = där borta. Långt ute i bedestycket kunde det också heta ”hinge”.
   Restitut från den danska tiden?


   • Hänn är naturligtvis en förkortning av hädan. När det är dags för pärleporten går man ju hädan. Själv ämnar spalten på gamla, dvs ännu äldre, dar skaffa sig ett serviceboende med adress Hädangången.


   • – Med anledning av hädanfärden från Hädangången, hänvisas hädanefter hädare av Spalten till härvarande alltjämt anhängiga malmöbloggare (blogroll).

    Ja, så hjälpande handfast kan följaktligen vår uppburne redaktör i en avlägsen framtid anvisa sina vilsna, sörjande och retliga läsare.


 2. Enligt Spaltens analys är ju vår käraste julesang rena Antichrist!!! Att vi inte längre än till februari ska gå på svartrockarnas messiasförvillelser eller krämarnas manipulationer att köpa klappar i månadevis. Att korta ner julträskets konsumtionshysteri, miljösvineri, råvaruslöseri och religiösa vilseledanden – till medio februari och inte ända fram till påska!
  Vill Spalten verkligen torgföra sådan uppvigling?
  Mitt i julhandeln?


  • Jösses, kommentator Liljeblad går ju på som den värste proggare från sjuttitalet. Men visst har han rätt.


 3. ”vi ska städse vara på vår vakt, beredda att betvivla och ompröva.”
  Kan inte sägas bättre.
  Läste Din levande bok. Den gav mig gott humör. Det där med att plocka ihop stycken , som man så lätt gör med den moderna tekniken leder ju ibland till motsägelser men här var det mest kul, tyckte jag.
  Stycket med ovanstående mening var så gott att jag tog mig friheten att låna det till en kommen tar på”The Climate Scam”, med källangivelse och länk hit. Hoppas inte misstycke uppstår.
  Det bör kunna uppmuntra några fler att besöka en sida där man uppleva många nyanser i god svenska.


 4. Tyvärr måste jag erkänna att Tage Danielsson sa det ännu bättre: Utan tvivel är man inte riktigt klok.
  Men han var ju ett geni, spalten är bara spalt.


 5. Förvisso är den genialiskt kort och innehållsrik, men den har jag snott tidigare till samma forum.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: