h1

Konsten att leva

september 23, 2010
Ur Lorentz Berghs Konsten att uppträda korrekt, belevat och vin
nande
(G. Asplunds bokförlag 1942)

FOTNOT   I den här teckningen förstår jag inte riktigt vad Lorentz Bergh menar.  Varför sitter killen med kaffekoppen och glor på polarna som dricker pilsner? Han ser faktiskt lite avundsjuk ut. Och betyder det något att han har lagt brillorna på bordet? Är det något jag har missat?

5 kommentarer

 1. Klart han är avundsjuk. Han har inte råd med pilsner, men har tagit av brillorna, för då får man ju i alla fall den där lite suddiga känslan.


  • Ja det är klart. Tänkte inte på det.


 2. Nu måste jag kommentera själv… När jag tittar närmare är det inga glasögon som ligger på bordet. Jag tror det är en sockerskål och en liten gräddsnipa. Rätt slarvigt ritat, tycker jag.


 3. Jag har zoomat så att bilden blir enorm och ser gräddsnipan och det mystiska paketet vid sidan av den. Men vad värre är – jag upptäcker att mannen till vänster sitter och pratar i en mobiltelefon. Det är en gammal Nokia, det ser jag tydligt. Har haft en likadan själv.
  PS: Det är en mycket tidig bild på en mobiltelefon. Är Jules Verne inblandad på något sätt?


  • Ja, mannen med kaffet har just en sån där fjärran blick som (vi)mobiltelefonörer har. Lorentz Bergh var en visionär, som redan på fyrtiotalet såg mobiltelefonen komma.
   Det som Elvis antar vara ett litet mystiskt paket är i mina ögon den till snipan hörande sockerskålen. Men konstnären (jag antar att det är LB själv)har även här varit lite slarvig.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: