h1

Expressen eller Aftonbladet?

augusti 26, 2010

Spalten känner den varmaste sympati för fotbollssparkaren Zlatan Ibrahimovic där han står som åsnan mellan tröjorna. Milan är ute efter honom och enligt en uppgift för ett tag sen skulle Manchester City vara villig att betala 1,1 miljarder kronor, vilket skulle ge Zlatan en årslön på 276 miljoner spänn. Och här går man och sliter för hälften, det är fanimej inte rättvist.

Jag var själv en gång i Zlatans situation. 1973 jobbade jag på Expressen, ansågs ha ett visst handlag med orden och fick ett fett anbud från värste konkurrenten Aftonbladet.
Det var stenhårda förhandlingar. Jag bjöds på lunch på Operagrillen av bladets redaktionschef Sigurd Glans som frestade med en lönehöjning på tusen kronor, märk väl inte om året utan i månaden, ett anbud jag självklart hade svårt att säga nej till. Länge stod jag som Gösta Ekman i den kända sketchen Aftonbladet eller Expressen? innan jag till slut föll för de ljuva locktonerna från Klara.

Sen dess har det varit glest mellan anbuden. När jag tänker efter har jag faktiskt inte haft ett enda sen dess. Konstigt.

Annons

6 kommentarer

 1. Slutsatsen är given. Zlatan gjorde helt rätt som satsade på fotbollen i stället för journalistiken.

  Spalten däremot får omedelbart ringa upp sin syo-konsulent och ge honom/henne en uppsträckning.


  • Det hade varit en gigantisk katastrof om jag hade valt fotbollen. Fast jag skulle kanske tjänat på det? I Realskolan var de olika lagen villiga att betala vad som helst för att slippa ha mig i laget.


 2. Modern till en god vän till mig arbetade på ett bokförlag. Han berättade följande sedelärande anekdot:
  en förlagsredaktör gick in till chefen och sade, att han hade fått ett anbud från Bonniers, som skulle betala honom en högre lön. Detta var inte sant. Han hoppades lura till sig en löneförhöjning.
  ”Jaså”, sade chefen ”Jag gratulerar. Lycka till hos Bonniers!”.

  M V H
  Petter Eremiten


  • Jag har härstädes berättat en liknande historia om min förste chefred Carl-Adam Nycop. På Expressen fick man regelbundet feta anbud från Vecko-Revyn och Bildjournalen och lika regelbundet höjde Expressen lönen med samma belopp. Utom en gång. Då sträckte Nyponet fram handen och sa med sin torra finlands-svenska röst: Lycka till.


 3. Det låter som om spalten har fått några nya anbud. Rösten i Findusreklamen för Chicken Tikka Masala låter nämligen väldigt lik spaltens…:-)


  • Vet inte vad du talar om.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: