h1

Dagens republik: Frankrike

juli 14, 2010

I dag är det Frankrikes nationaldag. Den 14 juli stormade en pöbelhop ett gammalt fängelse i Paris, som hette Bastiljen och satte därmed igång den franska revolutionen. Egentligen ska det förstås inte heta Bastiljen utan la Bastille. Det ska inte heta Frankrike heller utan la France. Och Pari ska uttalas så eftersom fransyskorna och fransoserna säger så och inte har nåt ess på slutet.

Jag håller med Sten Broman som tyckte att länder och städer skulle heta som dom heter hemma  hos sig. Det heter ICKE Florens utan Firenze, hävdade han och han sa aldrig Norje utan NORGE med ett tydligt g. Fast visst kan det köra ihop sig ibland. Folkrepubliken Kina går väl an att säga, men på kinesiska blir det Zhonghua Renmin Gongheguo, och det är inte lätt att säga efter ett par supar. Och ska man skriva det blir det ännu marigare: 中華人民共和國

Var var jag?

Om man vill uppmärksamma la France kan man bjuda det på kaffe på sängen och kanske en liten konjagare om man inte tycker att det är för tidigt på dagen. I så fall kan man byta ut den mot ett glas champagne.

En liten madeleinekaka kan också smaka bra på sängkanten (la cinquante). Det var såna kakor som Marcel Proust malde om sida upp och sida ner i romanen På spaning efter den tid som flytt. Våran Proust är rund som en ost, ansåg G. Fröding. Jag är benägen att hålla med.

Den 14 juli dansar folk på gatorna i Pari för att hylla alla som blev halshuggna i revolutionen.  Såna är fransoserna och fransyskorna. Med en stor militärparad på Champs Elysée visar Marianne att hon är en världsmakt som har många kanoner. Marianne är la France´s svar på Moder Svea. I Britain har man inget fruntimmer som symbol utan en liten tjock gubbe som heter  John Bull. Han kallas Sitting Bull eftersom han alltid sitter.

Här hemma firar vi  inte den franska revolutionen den 14 juli utan vår vackra kronprinsessa som fyller 33 år i dag. Eftersom vi har folkmonarki i Sverige behöver Vickan inte vara rädd för att en pöbelhop stormar Haga och dekapiterar henne och Daniel.

Har dom förresten kommit hem från sin honungsmånad? Jag är så slarvig med Svensk Dam nu för tiden.

Försök inte klicka HÄR om du tycker att detta inlägg är konstigt.
Det båtar föga.

Annonser

2 kommentarer

 1. Stavningen ”cinquante” för sängkant kommer mig osökt att tänka på en gammal historia. Andersson och Lundström var i Paris för att ”leva livet”. En kväll, när de kom till hotellrummet råkade Lundström snava och slå huvudet i sängkanten så att han avled. Lundström var gift. Andersson förstod att frun måste underrättas. Han bestämde sig för att skicka ett telegram. Eftersom han inte hade så mycket kvar av reskassan måste det bli kortfattat.
  Han skickade följande telegram: ”Lundström 52” (Lundström cinquante deux, Lundström sängkant dö).
  Man får hoppas, att änkan var språkkunnig.
  M V H
  Petter Eremiten


 2. … vilket – osökt eller ej – får mig att tänka på killen som varit i Stockholm och berättar för sin polare att han varit på Operan och sett baletten Lundgren.
  – Lohengrin menar du väl?
  – Ja på tyska ja.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: