h1

Ur led är almanackan (ledare)

juni 25, 2010

En läsare meddelar i dag, på midsommarafton, att han vid en cykeltur hört en gök gala. Han trodde väl att det fortfarande var vår, skriver läsaren med svidande sarkasm.

Ja, göken har all anledning att vara förvirrad och kanske till och med misstänka att han är galen. Trots att sommaren i Sverige aldrig börjar förrän efter midsommar envisas myndigheterna med att kalla midsommar midsommar. Den borde naturligtvis heta något helt annat. Frågan är bara vad. Se där en tjur för Peter Englund i Svenska Akademien att snarast ta  vid hornen och försöka ro i land.

Får vi ingen rätsida på detta problem finns det risk att många väljare i höst kommer att gå på oppositionens linje. Även om den iakttagna göken verkar leva i det förgångna är det väl trots allt inte någon sittgök vår läsare har observerat, snarare då en kaffegök, slutar spalten skämtsamt sin ledare utan att själv begripa vad han menar.

4 kommentarer

 1. Det måste vara svartsprit i den där kaffegöken.


  • Sanningen är att det inte finns någon alkohol i kaffet på bilden. Spalten anser det inte vara förenligt med god publicistisk sed att visa drogrelaterade bilder.


 2. En liten biologilektion:
  Göken kan, enligt vad jag inhämtat från sakkunniga gala även långt in på eftersommaren. Det handlar då om stackars ungkarlsgökar, gökar, som hamnat på glasberget, alltså inte fått till det med någon hona.
  De kallas skuggökar.

  Med vänlig hälsning

  Petter Eremiten


  • Stackars människor.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: