h1

Med vidslutna ögon

juni 6, 2010

I går såg jag Stanley Kubricks film Eyes Wide Shut och nu ämnar jag svära, om inte i kyrkan så i Filminstitutets fula hus på Ladugårdsgärde i Stockholm.

”Pretentiös smörja”, sa skådespelaren Kjell Bergqvist i tv-programmet Stjärnorna på slottet om Ingmar Bergmans filmer, men det sa han nog mest för att han aldrig fått vara med i nån av dom och jag tycker väl att han överdriver lite: Nattvardsgästerna var väl rätt kul, särskilt när prästen har uppfunnit en utombordare som han sätter på sin gamla bil. Även En rolig vargtimma har sina poänger.

Eyes Wide Shut har också sina poänger, bland annat visar Nicole Kidman sin stiliga akter redan i första scenen och det är ju skoj att få se hur den ser ut, men  i övrigt har jag inte mycket till övers för filmen. För det första begrep jag inte handlingen och är det nåt som gör mig lite halvrasande är när jag inte förstår handlingen i en film. Jag betalar inte dyra pengar för att sitta och gissa vad en film handlar om.
I det avseendet är exempelvis Tarzan, apornas son ett föredöme. En liten grabb som heter Tarzan blir uppfostrad av aporna i djungeln. Tarzan. Apornas son. Klockrent. Även om jag tycker det var lite fult av Edgar Rice Burroughs att så oförblommerat sno idén av Rudyard Kipling.

Eyes Wide Shut (Med vidslutna ögon) verkar mest handla om hur Tom Cruise och Nicole Kidman kopulerar, först med varandra och sen åtskilda. När de inte kopulerar talar de om att kopulera. Nicole Kidman vill gärna kopulera med en man hon träffat på ett kalas. Tom Cruise besöker ett slott där herrar med masker kopulerar med damer med masker (endast masker!) från alla upptänkliga håll och kanter och i alla  tänkbara ställningar.
Alla i filmen verkar besatta av kopulationstankar.
Eyes Wide Shut anses vara ett filmiskt mästerverk och cineaster i hela världen begriper precis vad herr K menar, det är bara jag som inte gör det. Därmed har jag svurit färdigt för i dag och gjort mig totalt omöjlig i filmvärlden, men det var skönt att få det sagt.

PS    Knappt har jag skrivit ovanstående så ringer min väninna i Bretagne och säger Merde! Varför svär du åt mig? frågar jag väninnan, ty jag vet att merde betyder fan, men då förklarar väninnan att det är så man önskar lycka till i Frankrike och att hon avser utgivningen av min bok på onsdag. I Sverige sparkar vi varandra i rumpan och säger Lycka till! men i fortsättningen ska jag vara lite galliskt elegant och säga Merde! DS

Postat i Bio o sånt, Kultur o dyl | Redigera | Lämna en kommentar »


One comment

  1. ”Merde” används förvisso som en svordom, typ ”fan”, men det betyder ”skit”. Så kanske var det ändå EYES WIDE SHUT som åsyftades? Om man nu tycker att den är skit.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: