h1

Hurusom ett besök på en kyrkogård i Malmö resulterar i en längtan till Kroatien

maj 26, 2010

I går var jag på Östra kyrkogården här i Malmö, en plats jag vanligen undviker. Tids nog kommer jag dit. Ja, jag och jag. Min aska. Jag ska ligga i minneslund. Ja, ligga och ligga.

Nu var jag på Östra kyrkogården för att träffa en tv-man som skulle intervjua mig om döden. Det är sig inte riktigt likt (likt, ha ha!) på Östra kyrkogården. Förr låg där bara vanligt folk som Andersson och Pettersson och Lundström och jag under ett kors och möjligen en liten vit duva, men nu ligger där även folk som heter Slivovitj och dylikt och som har ett fotografi av sig på gravstenen. Det är en trevlig sed. Det är trevligt att man får se hur fru Slivovitj såg ut när hon ångade fram på Föreningsgatan mens hon ännu hade ångan uppe.

FOTNOT

Slivovica är egentligen inte en fru på Föreningsgatan utan ett plommonbrännvin, som jag minns från min ungdoms Jugoslavien. Nu heter det inte Jugoslavien längre utan kanske Kroatien.
Exempel på andra kända spritdrycker är Travarica (örtbrännvin), Vinjak (brandy), Pelinkovac (örtlikör) och Loza (druvbrännvin.) Många spritsorter dricks som aperitifer. En av dem är Berme, som tillverkas i Samobor, utanför Zagreb, och görs enligt ett urgammalt hemligt recept och serveras med is och en citronskiva.

Så skriver Solresor i sin synnerligen trevliga Miniguide som jag hittade på nätet. Oj, nu blev jag vansinnigt sugen på Slivovica! I morgon tror jag jag ringer Solresor och talar med en förtjusande dam som bokar in mig på en resa till Kroatien.


One comment

  1. Hejsan. Besök gärna min website,Åke! Mvh MonaKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: