h1

Dagens helgon: Åke

maj 8, 2010

En väninna i Enskededalen har skickat spalten en bok som heter Åke i namnsdagspresent. Den handlar inte om spalten utan om skådespelaren och komikern Åke Söderblom.
1964 träffade jag Åke i badorten Portoroz i dåvarande Jugoslavien (nuvarande Slovenien), där Arne Mattson  gjorde en nyinspelning av den gamla Poppe-succén Blåjackor från 1945. Jag var utsänd av Expressen för att göra reportage från inspelningen.

På fyrtio- och femtiotalen spelade Åke käck flottist i alla svenska flottistfilmer;   i Blåjackor m/64 hade han gjort militär karriär och avancerat till amiral. Förutom Åke var halva svenska nöjesvärlden samt Dirch Passer från den danska och  Arve Opsahl från den norska, med i Blåjackor, bland annat Anita Lindblom, Siw Erichs och  Grynet Molvig.
Flera ”blivande stjärnor” deltog också, men några stjärnor blev de aldrig. I dag är det  knappast någon som känner till Elisabeth Odén och Lillevi Bergman.

En som också var med i Portoroz var Tomas Bolme, som berättade att han var nitton år när jag träffade honom på Sven Melanders femtioårskalas. Han berättade det då, menar jag, att han bara var nitton i Portoroz.

Det blev inte nån särskilt bra film av Blåjackor, det blev faktiskt en riktigt taskig film, men vi hade roligt på kvällarna när vi tog en tår på tand på en av ortens uteserveringar och en studentspexare från Uppsala som hette Hasse Wallbom  hart när skrämde livet av tyska turister när han sjöng Blåååååånande haaaav ur filmen.

3 kommentarer

 1. Hej Åke Apropå Hasse Wallbom, så bodde han ovanför mig på Lutzengatan (hittar aldrig det tyska u). Vi sågs bl.a på den årliga lånfredagsfesten, då han även framförde sagda stycke. En härlig spexare – dock från Stockholm .


  • Jaha, nu minns jag att han var verksam i det stockholmska studentlivet.
   Vad gäller Lützen, tryck på den tangenten som har två prickar bredvid varandra och därefter ett u, utan att trycka mellanslag.
   Lycka till.


 2. Tack ! Fredrik
  PS. Ser ovan att trückfelsnisse även härjar i datorn. Det skall inte stå lånfredagsfesten ( nümera ofta förekommande ) ütan långfredagsfesten ( avhölls hos ündertecknad och broder ).
  DSKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: