h1

Här ha´ru våfflan…

mars 29, 2010

… sa man i spaltens ungdom när man ville klyka som kisarna i det södra Stockholm, Loffe Ahrle och grabbarna, och så langade man fram handen ty det var denna kroppsdel som gick under beteckningen våfflan.

Att presentera en riktig och ätbar våffla är mycket svårare. Tro mig, jag har försökt sen i torsdags då Våffeldagen inträffade. I dag gjorde jag mitt sista försök och resultatet blev inte alls illasmakande. Jag åt det tillsammans med vispgrädde (färdigvispad, men det kan ju stanna mellan oss) och sylt och det var rätt gott. Men våfflor, hävdar jag, var det inte.

Till mitt första våffelförsök hade jag inköpt ett pulver i speceriaffären, det där  skulle blandas upp med vatten och matfett. Man skulle då få något som fabrikanten kallade Kejsarvåfflor. Jag vet inte vad kejsare har för smak, men mina våfflor var, ehuru inte direkt smaklösa, helt fel till konstistensen. Mina våfflor var exempelvis icke det minsta pösiga och frasiga utan vad jag skulle beskriva som tunna och rätt sega.

Jag bestämde mig då för att inte längre lita på halvfabrikat utan göra som Mor. Jag blandade en gammal hederlig smet enligt en gammal hederlig och rutig receptbok. Ägg, mjölk, vetemjöl, fett. Våfflorna som en stund senare lämnade laggen var mindre sega, men jag tyckte inte att de hade den där rätta våfffelsmaken. De smakade mest som pannkakor. Och någon pösighet var det inte tal om.

Nu har jag gett upp. Någon våffelmakare är jag icke.

Det går precis lika bra med pannkakor

Annonser

2 kommentarer

  1. Prova att byta ut fettet mot hårt vispad grädde som försiktigt vänds ner i smeten. Inga ägg – ägg gör våfflorna sega. Fett, mjöl och vatten. That´s alles.

    Lycka till
    Lensbabie


    • Fett mjöl och vatten. Låter som Ted Gärdestad. Tack.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: