h1

FÄRDTJÄNST (2)

januari 18, 2010

 

 

En road novel av Åke Cato

DETTA HAR HÄNT: Den kurdiske taxichauffören Aram har hämtat sin första passagerare, som är den förre lagerförmannen Gunnar Hägg. Det framgår snart att Gunnar älskar sångerskan Agnetha Fältskog.

ANDRA AVSNITTET

Aram och hans passagerare Gunnar Hägg är nu framme i stadsdelen Laxviken som till sin största del består av radhus och mindre villor. Utanför ett radhus väntar en kvinna med rollator.
Det är nog hon, säger Gunnar. Aram stannar framför kvinnan, drar ner sitt fönster och frågar kvinnan om det är hon som är Barbro.
Ja, säger kvinnan. Aram går ut och öppnar bakdörren. Han tar hand om hennes rollator och Barbro sätter sig i baksätet.
Hej, säger hon när hon har kommit in.
Hej, säger Gunnar och vänder sig om. Barbro är en gammal kvinna. Gunnar tror att hon är minst nittio år. I själva verket är hon bara åttioåtta.
Aram läser på passagerarlistan och frågar om det är riktigt att Barbro ska till Föreningsgatan 72. Det stämmer, säger Barbro. Vid Handelsbanken.

Gunnar frågar om det blir fler passagerare. Aram svarar att han ska hämta två till. Oj då, säger Gunnar. Då blir det fullt hus.
Ja, säger Aram och skrattar. Han tycker det är roligt att man kallar hans Mercedes ett hus. Uttrycket fullt hus känner han inte till och vet inte att det  brukar användas om teatersalonger. För honom är hus något man bor i.
Barbro Sottner har varit forskare på mikrobiologiska institutionen vid Karolinska i Solna. Hon har också suttit i kommunfullmäktige för folkpartiet som sakkunnig i medicinska frågor. Nu är hon pensionerad men läser gärna medicinsk facklitteratur och prenumererar på The World Medical Journal. Som ung var hon en skicklig simhoppare.
Hennes man Henrik var personalchef på SAS och dog av en hjärtinfarkt när han bara var femtiotvå år.

Aram stannar framför en man som står utanför en port. Det är Walter. Han är en medelålders smärt herre med vitt välansat skägg. Walter är blind.
Hej i stugan, säger han när han sätter sig bredvid Barbro i baksätet. Han krånglar med bilbältet och försöker hitta fästet men ger upp efter en stund.
Jag skiter i bältet, säger Walter.
Du måste ha bälte, säger Aram. Det blir dyrt annars. Både för dig och mig.
Aram fäster bältet och sätter sig sen vid ratten igen.
Nu kör vi, säger Gunnar Hägg som har en tid att passa på ortopeden vid Centralsjukhuset.
Aram ber att få färdtjänstkortet och alla plockar upp dem. Han tar emot korten och scannar in dem. Sedan lämnar han tillbaka dem.

(Forts följer i nästa nummer)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: