h1

Dagens helgon: Malin

december 10, 2009

Efter den populära tv-serien Vi på Saltkråkan döptes många svenska flickor till Malin, farbror Melkers vackra dotter, framspelad av den vackra Louise Edlind. Detta innebär att Sverige i dag har omkring femtiotusen mer eller mindre vackra damer som heter Malin.
I spaltens barndom var det andra bullar. Då fanns det bara en Malin och det var hon som var gift med seriefiguren Kronblom. Hon var en tålmodig dam, som gjorde upprepade försök att få sin arbetsskygge make att göra nytta. Malin Kronblom såg rätt trevlig ut men kan knappast sägas ha varit direkt vacker.

 

FOTNOT 1   Hemmansägare Kronblom har mig veterligt inget förnamn. Humoristen Lasse O´Månsson påstod vid ett tillfälle att han hette Gunnar och det är naturligtvis inte otänkbart.

FOTNOT 2    Vad svenska pojkar döptes till efter Vi på Saltkråkan är mig icke bekant. Pelle kanske. Såvitt jag vet döptes i alla fall ingen till farbror Melker, vilket är lite tråkigt. Det hade varit roligt om det i dag funnes femtiotusen farbror Melker, som aldrig fick napp och ständigt drattade i spat.

FOTNOT 2 b     Många svenska hundar döptes förmodligen till Båtsman, enkannerligen sådana som var av rasen S:t Bernhard. Att döpa sin papillon eller sin släthåriga tax till Båtsman skulle verka konstigt.

FOTNOT 2 c     But then again, why not?

 

 

3 kommentarer

 1. Det kan tilläggas att Kronblom (dvs. herr K) under sin glansperiod var så känd och folkkär i riket att han blev motiv på ett frimärke, där han avbildades i sin favoritposition; liggande på en soffa. Såvitt jag vet har Malin inte fått samma hedersbetygelse.


 2. Hej! Ve och fasa! Min svärsons
  systerbarnbarn heter Melker.
  Vi som är äldre minns ju såväl
  farbror Melker när vi satt
  med barnen och såg på den här
  serien.Fast det var trevligt
  ändå med Saltkråkan. Min son
  tyckte att jag skulle läsa Din
  blogg och uppleva det här igen.
  Hälsn. Tanten i Eslöv som kommer
  ifrån Malmö. Gull-Britt


 3. Ur Wikipedia:

  ”När Kronblom skapades 1927 var Elov Persson bosatt i byn Bäckebro i utkanten av Gävle och den 16 juni 2004 fick platsen framför hans födelsehem namnet Kronblomsplan och försågs med en passande parkbänk. Kronblom står även staty i Torsåker och Örebro.”

  Så här ser statyn i Örebro ut, om någon inte visste det:Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: