h1

Dagens helgon: Anna

december 9, 2009

Anna var Jesu och spaltens mormor. Därmed inte sagt att Jesus och spalten var syskon eller ens kusiner. Att Jesu mormor hette Anna finns det inga belägg för i bibeln; däremot kan jag vid anfordran förete bevis på att min mormor hette Anna Hansson och var bagerska från Sjöbo.

Hennes yrkesval hade det goda med sig att hon bakade härliga kanelsnäckor och några sorts småkakor som i vår släkt kallades kyssar. Vore jag Marcel Proust skulle jag kunna skriva sida upp och sida ner om dessa kyssar, men det är jag inte och gör därför inte.

Min mormor bar en fotsid klänning som gick långt upp i halsen där den avslutades med en gyllne brosch. Klänningen var sedesamt svart, i uppsluppnare sammanhang ljusgrå.
Håret var mittbenat och samlat i en sträng knut där bak. Hon bar små runda, stålbågade glasögon. Hon var sinnebilden för en gammal kvinna.

Mormor var född 1877. När jag var tio år var mormor 67. Idag skulle hon burit jeans, gått på Friskis & Svettis, sjungit i kör och spelat boule med gubbarna i parken.

Och det skulle inte förvåna mig om hon hade haft en i-phone i handväskan.

Spaltens mormor

Annons

6 kommentarer

  1. Du är en kanelsnäcka av rang! Kan man möjligen få adoptera dig? Vi skulle behöva en onkel som gillar sprit och kortspel. Ett varningens ord bara; vår familj är som tagen ur en dokusåpa, och som du vet slår verkligheten alltid dikten. Däremot finns gott hopp om en vit jul här i Dalarna, och en tur på sparken kan jag erbjuda.


    • Tack för inbjudan till en av Dalarna, men min jularesa till Tenerife är redan beställd. Spela kort har jag aldrig begripit mig på. Det enda spel jag kan är Svälta Räv, som i min barndom hette Svälta Svin, förmodligen för att ingen i Skåne hade sett en räv.


  2. Tycker mig se vissa likheter mellan spaltens mormor och ”Mona Lisa”, exempelvis det gåtfulla leendet. Finns släktskap?


    • Mormor och Mona var klasskamrater i Sjöbo Folkskola, men nån släktskap finnes icke. Mona var i motsats till mormor en usel bagerska och fick efter avsked från Sjöbo Nya Ångbageri, försörja sig som docent i klinisk matematik vid undervisitetet i Firenze.


  3. Jag önskar dig en trevlig resa till värmen. För mig känns Skåne exotiskt nog, och önskar mig en längre betraktelse över rävbristen i detta spännande landskap.


    • Saken ska självfallet undersökas. Jag har redan satt Janne Josefsson i Uppdrag granskning på rävspåret. Återkommer i ärendet.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: