h1

Emy var först!

augusti 9, 2009

Det var inte Ulla Jacobsson som introducerade svensk synd för den internationella filmpubliken. Det var Emy Hagman.
Denna sensationella filmvetenskapliga nyhet kan spalten i dag som första organ i världen presentera. Upptäckten gjorde spalten i går när han satt och tittade på filmen Bröderna Östermans huskors. Döm om hans förvåning när Emy Hagman, som spelar själva huskorset, plötsligt visar sig helt naken! Visserligen bara bakifrån och minst 75 meter från kameran, men ändå, damen är ovedersägligen näck.
Huskorset filmades 1945 och Hon dansade en sommar spelades in 1951. Emy var sålunda sex år före Ulla, något som hittills gått filmforskningen förbi.

Emy Hagman (1906-1976) var från början revyskådespelare, ständigt engagerad i Karl Gerhards revyer, där hon alltid spelade rappkäftat fruntimmer. Hennes återkommande figur var den göteborgska fiskmånglerskan Berta Blomkvist, ”med oförgripliga sanningar om det mesta i samhället” (Myggans Nöjeslexikon).
I filmen om huskorset som till slut får ordning på gubbarna Adolf Jahr, Artur Rolén och John Elfström, får hon full användning för sin rappkäftade talang.

En sentida betraktare som spalten kan bara konstatera att hon är helt lysande. Sådana komedienner inte görs bara inte längre!

2 kommentarer

  1. Jaså minsann. Jag har inte hunnit titta på den än men den är inspelad och bara väntar på mig. Ska bli skojigt att se huskorset näck 😉


  2. Jag minns badscenen i Bröderna Östermans huskors väl som tonåring. En sådan minnesvärd badscen glöms inte och därför såg jag fram mot en repris i TV för inte så länge sedan. Men, men, nu med vuxna ögon såg jag det jag missade som ung. Det var en stand-in som badade!
    Överbevisa mig om det går 😉Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: