h1

Haj!

juni 14, 2009

SPALTEN UPPTÄCKER AMERIKA (Det andra avsnittet)

Spalten har tillbringat en vecka i Bristol, som är en liten trevlig småstad i staten Rhode Island på den nordamerikanska östkusten. Där ser det ut ungefär som i Stockholms skärgård.

I nordamerikanska småstäder går det till så att alla hälsar på varandra. Det är mycket sympatiskt. Vi svenskar, som är nog så kvicka att ta efter amerikanska olater borde anamma även denna trevliga lat.

Good morning, säger man till exempel om det är morgon. Men numera hälsar de flesta nordamerikaner med How are you? Trots att detta ju egentligen är en fråga krävs inget svar. Man kan förstås svara I´m fine, how are you? om man nu mår fint, men det går precis lika bra att svara med motfrågan How are you? Man kan också säga Hi! Det uttalas Haj! och låter därför som Hej! på skånska.

Jag bor på hotell Bristol Harbor Inn och varje morgon när jag färdas i min lilla elektriska skoter till mitt förtjusande värdpar Mona och Leif passerar jag Bristols brandstation. Därvid vinkar jag till brandmännen som sitter och språkar utanför sitt garage. De vinkar då tillbaka och säger Hi, how are you to-day?

Fine, thank you, säger jag och susar vidare i mina fyra kilometer i timmen mot den hägrande frukosten på Constitution Street.

Som skalden Hjalmar Gullberg skaldar:
Alla människors möte
borde vara så.

139

Brandstationen i Bristol, Rhode Island.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: