h1

Full vårrulle i naturen

mars 13, 2009

I dag observerade jag vintergäck i det centrala Malmö. Nu är det ingen återvändo. Våren närmar sig med stormsteg. Snart kommer lärkan också och för oväsen.
Felet med våren är inte att den dröjer för länge utan att den går för fort. Varje år missar jag den. Det hjälper inte hur mycket jag försöker skärpa uppmärksamheten: plötsligt har våren kastat sig över mig och minuten därpå är den borta.
Det är med våren som med havregrynsgröt. Man behöver bara vända sig bort från kastrullen i tio sekunder så har hela eländet kokat över.  En dag när man tar sin spatsertur genom kyrkogården märker man att buskarna har börjat skimra i grönt. Lugn, bara lugn, säger man sig. Tulpanerna har inte börjat titta upp ännu. Du hinner.
Men det gör du inte, du hinner icke. En dag är det för sent. En dag märker du att det är full vårrulle i naturen. Snödroppar och krokusar är redan utblommade, saven är färdigstigen och vårkänslorna har för länge sen flödat över. Och allt har skett på åtta sekunder, när du var upptagen med att borsta tänderna eller byta batterier i musen.
Innan man vet ordet av leker gäddan i vikar och vass och solen går upp bakom Karl-Uno Sjöbloms dass och sommaren står i sitt flor. Det är dags att dansa Små grodorna. Våren bara blåste bort.

Men i år har jag bestämt mig för att inte missa våren.
Vadå, är det redan för sent?
Hallå kyparen, kan jag få in en ny vår här?

 

6 kommentarer

 1. Om du färdas sakta norrut genom landet kan du få uppleva våren flera gånger.
  Enligt Nationalencyklopedien kommer våren i Skåne 28 februari och allra längst i norr den 10 maj.
  Detta är medeldatum för vårens ankomst 1951-1980. Den globala uppvärmningen kan ha medfört förändringar.
  MVH
  Petter Eremiten


 2. Jag har faktiskt annat att göra än att ”sakta färdas norrut genom landet”. Men tack för tipset!


 3. Så sant så! Och med det yrke man lyckats hamna i så är våren den tid på året då det är högkonjunktur en masse, vilket innebär att det dröjer fram tills semestern i början av juli innan man hinner reflektera över vad man missat. Och då är det hela över med råge. Synd, då tiden från vårens inträde fram till midsommar alltid varit den bästa som året haft att erbjuda.


 4. Nyfiken som jag är kan jag inte låta bli att undra vad MP har för yrke. Är han trädgårdsmästare månne? Eller bröllopsfixare? Själv hyllar jag också tiden mellan hägg och syren, även om jag numera, som senior citizen, kan slappa året runt.


 5. Det finns faktiskt ett oerhört trevligt fuskalternativ till att uppleva den avlånga svenska våren än att ”sakta färdas norrut genom landet”.
  Skaffa Gunnar Brusewitz: Lång vår. Om den nu går att få tag i.
  En fantastisk bok med vår kanske främste naturskildrares underbara illustrationer och hans personliga och lärda texter. Från Ystad till Koltaluokta.
  Då blir det möjligt att fånga våren på 160 njutbara sidor närhelst det passar och hålla den kvar så länge man vill. Sittande i den bästa läsfåtöljen.


 6. Bra idé, det var länge sen jag läste Brusis, ska genast efterforska LÅNG VÅR. Jävla bra idé!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: