h1

”Jag trudeluttar dig”

januari 13, 2009

(Minnenas telefon 3)
 

Inga telefoner ringer längre. De har de mest underliga läten för sig men de ringer icke. Min förra telefon spelade The Entertainer av Scott Joplin, en tidigare lät undslippa sig en erbarmlig tolkning av Mozarts symfoni nr 40 i g-moll. Vad den nuvarande trudeluttar vet jag inte riktigt.
Ändå lever de gamla uttrycken kvar. Vi säger exempelvis att vi ska pingla lite senare, trots att vi vet att vi inte kommer att pingla. Vi borde säga:
Jag trudeluttar dig lite senare.

Och vi säger lägga på, fast det numera ofta inte finns någon lur att lägga på eftersom hela telefonen är en lur.
I USA använder man uttrycket hang up, vilket torde härröra sig från den telefonins forntid, då apparaten hängde på väggen och man verkligen hängde upp luren i en krok på dess sida.

En nackdel med dagens telefonkultur är att man inte kan slänga på luren längre. Det kunde man förr när man blev förbannad på drummeln i andra änden. Nu tvingas man trycka på en liten fånig knapp, vilket gör att man inte inte får det rätta utloppet för sitt raseri.
Man stänger ilskan inom sig och samlar därmed på sig en massa aggressioner, som mycket väl kan medföra att man på äldre dar tvingas söka psykiatrisk hjälp eller rentav störtar sig i älven.

Annons

5 kommentarer

 1. Hej!
  Hittade dig genom Enn Kokk, och har nu introducerat dig för sonen. Du gav oss några glada minuter, särskilt Tomtedialogen är galet rolig. Jag kommer tillbaka hit ofta, det behövs lite glädje i dessa tider. Tack så mycket!


 2. Willkommen, bienveny, welcome…
  Åke


 3. Det måste finnas ett alternativ. Att störta ner i älven låter för mig som en kall handling. Att nyttja någon slags psykiatrisk hjälp låter för modernt. Nja, bättre då att straffa den andra luren genom att upprepade gånger trycka på siffertangenterna. Vetskapen om det sifferljud som den andra luren terroriseras med, värmer gott och aggressionen försvinner faktiskt.

  Tack för en trevlig sida. Trotts min låga ålder så finner jag nöje här. Vet inte om det är humorn, ironin eller den allmänna tonen. Det är nog kombinationen, humor och ironi passar bäst ihop.


 4. Tack för tacket. Låg ålder är inget hinder för besök, det räcker med att vara läskunnig.
  Åke


 5. […] Det man gör i dag är ju att trycka på en knapp med en lursymbol på. Eller bara fint nudda vid en. De som fortfarande har en fysisk lur att lägga på är antingen inte intresserade av digitala tjänster eller måhända i behov av att få ut sina aggressioner genom att då och då bokstavligen slänga på luren. […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: