h1

En glad galosch

september 28, 2008

På tal om galoscher (se Omtyckt spaltinlägg nedan) kom jag att tänka på Bertil Boo, som var schlagersångare i min ungdom. Jag träffade Bertil Boo en gång när jag var nöjesreporter på Expressen. Han skulle uppträda i Skellefteå folkpark och jag fick i uppdrag att skriva om honom.

Han var en glad och trevlig man och vi kom genast på god fot med varann. Bokstavligt talat, för det första jag märkte var att han denna vackra julikväll bar galoscher. När jag påpekade detta svarade han att han bar galoscher för att han inte ville bli våt om fötterna för då kunde han bli förkyld.

När Bertil Boo var ung turnerade han med Loones orkester som batterist och refrängsångare och i annonsen stod det: Bertil Boo, som anses vara landsortens förnämste skönsångare. På den tiden ansågs det vara en tillgång för en sångare att sjunga vackert.

I flygmaskinen underhöll han medpassagerarna med skönsång. Av allt mitt hjärta! sjöng han högt och ljudligt och så skrattade han. Ska vi sjunga duett? frågade han en kvinnlig medpassagerare och så sjöng dom Där björkarna susa sin milda sommarsång medan den lilla Metropolitan svävade fram över södra Norrlands kusttrakter. Sen skrattade han igen.

Han berättade – för vilken gång i ordningen? – att han växte upp som yngsten av nio syskon nära Askersund, på småbruket Bohult, tjugofyra tunnland, varav åtta skog och hagmark. Hans far var baptist och sjöng till cittra.1946 sjöng Bertil Boo Violer till mor för Sigge Fürst i Frukostklubben och sen var hans lycka gjord. Plattan sålde i niotusen exemplar och Bertil Boo blev Den sjungande bonden med hela svenska folket.

Ibland ser jag Bertil Boo gå bakom plogen och sjunga i nån gammal Åsa-Nissefilm och då tänker jag på den där gången vi flög till Skellefteå och då kan jag inte låta bli att le lite.

En hyvens kille var han, Bertil Boo, en glad galosch.

Annons

8 kommentarer

 1. Tack för den fina minnesbilden av Bertil Boo. På kornet! Jag vet ingen artist som så helhjärtat var sig själv på estraden och i det privat. När han sjöng bakom plogen i Åsa-Niss-filmen var det inget spelat,det var dokumentärt.


 2. Här kan man både se och höra den sjungande bonden:

  Rösten verkar det inte vara nåt fel på, men han har inte samma drag under galoscherna som oldtimern Harry:


 3. Tack herr Custer. Se dagens inlägg så förstår du vad jag menar. You Tube är ju en guldgruva. För fan.
  Åke


 4. Nu har jag kikat på dirty Harry också. Herr Custer ska veta att det var JAG som hittade på att göra en video med honom. I Nöjesmassakern, men det visste kanske herr Custer?
  Åke igen


 5. Nä, det visste jag inte. Då får man tacka så mycket, för den videon slår ju det mesta i musikväg. Den gör ett fullkomligt galet och surrealistiskt intryck, Brandelius själv framstår som en häxdoktor i den och låten är ju ett mästerverk i sin genre. Han måste ha haft gott om självironi den gode Harry.

  Ja, youtube är rena guldgruvan. Där hittar man massor av gamla favoriter. Den här, till exempel:

  Eller den här:

  😉 🙂


 6. När vi gjorde Nöjesmassakern 1985 var ju musikvideor en rätt ny grej så vi tänkte att varför ska inte dom gamla schlagerstötarna också få va me på ett hörn? Harry fattade galoppen direkt. I det programmet han var med i gjorde han också Får jag bli din hambokavaljer? till melodin Tangokavaljeren. Ja Dirty Harry hade verkligen sinne för självironi. Han tyckte det var jävligt roligt att vara med.
  Vet du att Nöjesmassakern kommer i box i november? Nu vet du det. Haj då och krama varandra på Internet.
  Åke


 7. Åke Cato

  Visst var gamle Berra från Askersund en riktig hedersman. Det är du också eftersom du har lagt in en bild av min bok ”Bertil Boo – ett liv i sång” i din blogg.


  • Hedersman är jag väl knappast eftersom jag stal bilden ur din bok…Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: